АБВ ще предложи изменения в закона за референдумите с цел да се свали прагът, с който допитването се зачита като валидно. 

Това обяви лидерът на партията, който в момента е в оставка - Георги Първанов, на пресконференция, посветена на предложенията на държавния глава Росен Плевнелиев за провеждане на референдум за мажоритарния вот, задължителното и електронното гласуване. 

"Трябва да се върнем към старата постановка 50+1 от имащите право на глас. В Дания например прагът е 30%, в Словения мисля, че няма и праг. Там бламираха и законодателни решения за данъчната политика. Но липсата на праг е недопустима. Може да се бламира законодателната власт", посочи президентът (2002-2012).

В сега действащия закон, за да бъде задължен парламентът да приведе в действие решенията от допитването, в гласуването стрябва да са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание. Повече от половината трябва да са гласували с "да".

"Наложително е да се свали прагът на легитимност на референдумите. Предвид високата активност на последните избори за Народно събрание, прагът става висок. АБВ поема отговорност да промени това", каза още Първанов.

От АБВ имат резерви към задължителното гласуване - на първо място, то не може да се въведе без промяна в конституцията, както смятат от Патриотичния фронт. 

"В основния закон гласуването е право, а не задължение, следователно трябва да се пипне", смята Първанов. И посочи какви още според АБВ спънки може да има с въвеждането на задължителния вот:

"Крайно време е държавният глава да изясни позициите си. Като казваш "задължително гласуване", трябва да кажеш каква е санкцията. Когато не си осигурил социалните права на гражданина, как така ще го санкционираш. Това са меко казано неприемливи неща. За никакво задължително гласуване не може да се говори преди да се изчистят избирателните списъци. Как ще бъдат проследени и накарани да гласуват тези 1 млн. избиратели в чужбина. Да не говорим за мъртвите души в списъците".

По отношение на мажоритарния вот за избор на депутати пък АБВ предложи формулата на смесената система 50 на 50. 

От думите на Първанов стана ясно и че от партията му са "за" електронното гласуване, "но не смятаме, че засега държавата има готовност за това".

"Ние в АБВ ще направим един експеримент на 25 април, за вътрешното гласуване за председател на партията ще въведем смесено гласуване с електронен елемент", даде заявка държавният глава (2002-2012).

На въпрос как разчита резултата от частичния местен вот за кмет в община Сърница, където спечели ДПС пък коментира:

"Не съм изненадан от резултата в Сърница. Може да бъде поздравен победителят и партията, която го подкрепя. Глас народен, глас божи. Големият урок е, че агитациите, колкото и мощни да са те, мощните пиарски форми, които се използват - като разходки до парламента с автобус на част от гласоподавателите или снабдяване на хората с линейки, не са мотивиращи. Хората си го казаха: мотивира трайният ангажимент на партията към това население. Не да се сещаме за него само по избори. Но не смятам, че това, което се случи в Сърница дава изгледи за прогнози за местните избори".

Първанов бе помолен да коментира и изявленията на лидера на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев от последните няколко дни, най-общо - че АБВ е морално изчерпан проект.

"Г-н Станишев дава морални оценки?! Ха, вижте, аз много исках да не коментираме повече в такива реплики отношенията вътре в лявото пространство, но съм провокиран от посланията, които прозвучаха от обекта "Слънчев ден". Може би има и нещо закодирано в мястото, в което се проведе този форум. Но от посланията, които излязоха оттам, ми е трудно да видя да се очертава слънчевия ден на левицата", захапа Първанов бившия си съпартиец, визирайки и комплекса "Слънчев ден", в който Левицата проведе форум миналия уикенд.

"Очевидно е, че там (в БСП) има двама председатели - един ментор и иедин, който изпълнява длъжността", продължи Първанов, визирайки Станишев като "ментор", а официалния председател на левицата Михаил Миков като "изпълнител".

"Г-н Станишев говори за "сектантство" в БСП, което ме възмущава. Когато говорехме това, ние от АБВ бяхме наречени "бракониери". Бих попитал лидера на ПЕС кога е прав - когато твърди, че вотът не бива да се разпилява като се гласува за АБВ, или когато заявява сега, че българинът не бива да поставя всички яйца в една кошница - кошницата на ГЕРБ. Една от тези тези е вярна, нека той да си избере коя", каза още Първанов.

А по отношение на намеците за протегната ръка от БСП за сътрудничество на местния вот отсече:

"Ние сме сериозна партия. Никой не може да очаква от нас на втори тур да кажем на избирателите за кой кандидат да гласуват. Ако ще правим политика, трябва да я правим отдалече, не между първи и втори тур. Ще си поемат отговорността, на Станишев няма да му е първата загуба. Загубата на местните избори може да доведе до загуба и на президентските".

От думите на лидера на АБВ стана ясно и че формацията му разговаря и с други партии за обща кандидатура за кмет на София. Но тези разговори изключвали "Позитано" 20.