Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов отхвърли възможността на предстоящия на 4 април конгрес на партията да бъде обсъждан и въпросът за избор на нов лидер. В сутрешния блок на БНТ той не отрече обаче наличието на няколко центъра на влияние в партията.

В БСП има хора с лидерски качества, има председател на БСП, има и председател на ПЕС и ние трябва да използваме и двамата“, коментира червеният юрист.

Янаки Стоилов обаче реагира твърде остро на въпрос за т.нар. движение М.О.Л. в БСП, което бе анонсирано преди време от Мая Манолова и Кирил Добрев. Абревиатурата идва от Млади, Образовани, Лидери.

Хайде да не говорим за М.О.Л., защото в моловете вече убиват“, отсече Стоилов и затвори темата.

На предстоящия конгрес на Цветница БСП трябвало да поеме пътя на „радикална промяна за демократична и социална България“. Основна цел на партията щяло да бъде предлагането на алтернатива на „неолибералния капитализъм, който изтощава света“. Янаки Стоилов дори формулира революционно целта така:

„Икономическо и социално освобождение за българския народ“.

Част от това освобождение били и вече предложените идеи за замяна на плоския данък с прогресивен, позицията срещу споразумението за дълга, настояването държавата да финансира държавните и общински училища и т.н.

„Ние сме свикнали да се занимаваме с миналото на БСП. Но ние сме прескачали от едно управлевие в друго без достатъчно да оценим причините за получените резултати“, каза още Стоилов.

Затова на конгреса след две седмици БСП ще приеме оценка за своята подкрепа за правителството на Пламен Орешарски.

Освен наляво, Стоилов даде знак и за завой на изток на БСП. Според него позициите против санкциите срещу Русия и против подготвяното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ трябвало да се формират в София и след това БСП да убеждава и европейските си партньори в тях, а не да става обратното.