Гръцкото правителство иска повече от 100 милиона евро компенсации от германски отбранителни фирми за това, че според властите са платили подкупи, за да спечелят сделка с оръжия.

Това съобщава висш служител в гръцкото министерство на отбраната, предаде БГНЕС.

Новината идва броени часове преди смятаната за решителна визита на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Берлин и разговорите му с канцлера Ангела Меркел.

Според германския вестник "Билд" става въпрос за поделението за хеликоптери на "Еърбъс". То раздало подкупи в размер на 41 милиона евро на служители, за да продадат 20 от своите хеликоптери модел NH-90.

Сред другите обвинени компании са германските "Райнметал", STN и "Атлас Електроник". Предполага се, че на тях са раздадени рушвети за 62 милиона евро за сделки за подводници.

"Това е серия от случаи с предимно германски фирми и Гърция се надява да вземе 500-800 милиона евро,", казва още източникът на "Билд". "Всяка фирма, която ще бъде осъдена и иска да продължи търговските си отношения с Гърция, ще трябва да постигне извънсъдебно споразумение", допълва той.

Гърция харчеше големи суми за въоръжение, но през последните години се наложи да ги ограничи, отчасти за да може да се справи с финансовата криза.

Говорител на "Еърбъс Хеликоптърс" отказа да коментира публикацията. Представител на "Райнметал" заяви, че компанията не е получила съобщение за ново разследване. През декември филиалът "райнметал дифенс електроникс" плати глоби в размер на 37 милиона евро заради криминално разследване в Германия по подозрения за подкупи в гръцки сделки за оръжие.

Отношенията между Берлин и Атина се влошиха, след като Гърция се опита да предоговори условията по спасителната си програма„ Германия се притеснява, че така страната няма да спази финансовите си обещания.

Очаквайте подробности за рагороти между Ципрас и Меркел в Берлин.