Гръцката компания, забавила строежа на магистралата Сандански-Кулата, е разследвана в Гърция за даване на подкупи. Македонската телевизия Телма съобщава, че властите в Атина са започнали разследване на компанията „Актор“ за даване на подкупи на официални лица в Македония, с цел да получат договор за строителство на магистралата Демир капия – Смоквица, предаде "Фокус".

„Гръцката компания е дала подкупи на официални лица в БЮРМ, с цел да получат договора на стойност 270 млн. евро“, се казва в най-новия доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Строителните действия започнаха през 2012 г. Гръцката компания спечели търга, въпреки че нейната оферта беше най-висока, посочва телевизията. Според доклада в корупционната сделка са включени лица от филиала на компанията в Македония, както и отделни хора от Гърция. За разследването Атина е поискала помощ и от Скопие, но тъй като не е получила съдействие поискала съдействие от Европейската мрежа за съдебно сътрудничество – Евроджъст.

Електронното издание МКД от своя страна съобщава, че в Атина е започнало разследване на „Актор“ за даване на подкупи и пране на пари. В доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикуван във вестник “Kathimerini” се посочва, че договорът на „Актор“ за строителство на магистрала в Македония е един от осемте случаи, в които гръцки бизнесмени са давали подкупи на официални лица в Македония, САЩ, Оман, Кипър и Алжир. От организацията са разкритикували властите в Атина, че не предприемат никакви действия за тези случаи. 

Магистралата Сандански-Кулата, част от аутобана "Струма", трябваше да е готова още в началото на миналата година. Гръцката фирма обаче спря работа по време на управлението на кабинета "Орешарски" и никой от властниците не обърна внимание. Едва след идването на сегашното правителство строителството бе подновено и министър Лиляна Павлова обеща, че до края на това лято новият път ще бъде готов.