Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди 75 години - на 13 март 1940 г., завършва Зимната война. Тя е известна също като Съветско-финската или просто Финската война.

СССР напада скандинавския си съсед на 30 ноември 1939 г. Малцина са тези, които вярват, че финландците могат да окажат съпротива. Жителите на малката страна обаче показват нечувана храброст и се опълчват на Сталин.

След няколкомесечни кървави битки Хелзинки и Москва подписват мирен договор. Финландия губи части от Карелия и Лапландия, както и от Колския полуостров. Тя обаче успява да запази своята независимост. Нещо, което не смогват да сторят Литва, Латвия и Естония.

Границата се измества и няколко финландски града стават съветски, а днес - руски. Разбира се, след 75 години в тях вече трудно може да бъде намерено нещо финландско, пише руският сайт "Четвьортая власт" ("Четвърта власт").

Днес, ако проучваш градовете от двете страни на границата, трудно можеш да повярваш, че те някога са били в една страна. Разликата е огромна, отбелязва изданието. И тя съвсем не е в полза на Русия.

Печенга, Русия

 

Някога това е било финландското градче Петсамо. 

Печенга е интересен с това, че до него е разположена базата на 61-и полк на морските пехотинци от руския Северан флот. Те воюват в Донбас с девиза "Там, където сме ние, там е победата" и "защитават" руснаците от украинските националисти.

Вероятно в Печенга добре разбират каква "цивилизация" носят неговите моряци в Украйна. Но не виждат нищо лошо в това. Все пак най-важното е да осъзнаеш собствената си военна мощ, а не чистотата на улиците и стоките в магазините, коментира иронично "Четвьортая власт".

Ивало, Финландия

На 4 часа и 300 километра път от Печенга се намира финландският курорт Ивало.

Населението му е едва 4000 души. Мястото е привлекателно и много руснаци ходят на почивка там.

 

Заполярний и Никел, Русия

Селището Никел също някога е било част от Финландия, но след Втората световна война се "присъединява" към СССР.

В съседство се намира град Заполярний.

Между двете селища се намира металургичният комбинат "Печенганикел", създаден още в досъветската епоха от канадско-финландска компания. Тъй като природата и екологията явно не са сред приоритетите на местните жители, териториите на тези две населени места представляват земя, върху която са нахвърляни голямо количество боклуци.

На този край вече му викат Мордор, като на измислената област от Средната земя, описан в романите на Джон Толкин. А пък който местен жител е попаднал в разположения от финландската страна на границата Киркенес, си мисли, че е отишъл в Рая.

Киркенес, Финландия

Киркенес е меката на шопинг туризма за жителите на Мурманска област. Намира се само на 55 километра от Никел и Заполярний. Там е пълно с хипермаркети с качествени стоки. В Киркенес идват за ремонт много руски риболовни кораби.

Разрешение за влизане в местното пристанище се получава само за 40 минути, отбелязва "Четвьортая власт". Причина е отсъствието на бюрокрация и корумпирани служби и наличието на благоразположение към бизнеса. В Мурманск за същата процедура се губят три дни.

В Киркенес има толкова много руснаци, че надписите в града са и на финландски, и на руски език. Явно тук на руснаците е по-приятно, отколкото в Никел, макар климатът на двете места да е абсолютно еднакъв.

Ковдор, Русия

Този руски индустриален град разполага с миннообогатителен комбинат. Това е единственото място в света, където се произвежда концентрат от баделеит - микроминерал, който се образува при изригването на вулкани или при разтопяване на породи. Той се използва в керамиката и производството на огнеупорни предмети.

Предприятието е уникално, но явно съществуването му по никакъв начин не влия на града. Бизнес там на практика няма. От 800 милиона рубли (12 милиона долара) градски бюджет данъците от местния дребен бизнес са едва 1 на сто.

Соданкюля, Финландия

Лапландското градче с това име е на една и съща географска ширина с Ковдор. Тя също е богата природни залежи. Там има медно-никелово находище.

Община Соданкюля печели доста пари от туризма. Човек там може да покара снегоходки, да лови риба, да наблюдава птиците и дори да добие малко злато. Направо не е зав ярване, че Соданкюля и Ковдор са съседни градове и ги дели само една граница.

Найстенярви, Русия

Селцето си живеело спокойно в състава на Финландия, докато след войната се оказало в братските съветски прегръдки. Днес там има училище, поща и клон на Сбербанк (една от руските банки, вкарани в черните списъци на ЕС и САЩ - б.р.). Местните жители секат гората, а дървесината се продава зад граница. Неизвестно защо обаче природните богатства не са донесли напредък на селището.

Йоенсуу, Финландия

Градът е основан от руския цар Николай I, но има късмета да се намира във Финландия. За разлика от гореописания основан от фини Найстенярви, който днес е руски. На кого е провървяло повече - съдете сами.

В Йоенсуу се произвежда легендарното финландско масло "Валио". Американците са счели за по-удобно да правят там своите трактори "Джон Дийр".

А в Найстенярви правят само сървени талпи.

Кандалакша, Русия

Този районен център винаги е бил руски - още от XVI век. И оттогава той не се е променил особено. Руското правителство обаче не бърза да му помага. А сега то спасява някакви други руснаци в далечния и топъл Крим.

Кемиярви, Финландия

Кандалакша си има побратимен град във Финландия и той се нарича Кемиярви, от който си струва да се поучи на градоустройство и управления. Кемиярви е най-северният град в скандинавската страна. Макар и 4 пъти по-малък от руския си побратим, той изглежда доста по-прилично. Там има завод за целулоза и хартия и е развит туризмът. В Кемиярви всяка година се провежда европейско първенство по снежни топки.

Състоянието на финландските градове, завоювани от Русия през 1939-1940 г., предизвиква само недоумение, отбелязва в заключение "Четвьортая власт". Всеки се пита от какво са били "освободени" коренните жители. И защо разликата между Русия и Финландия е толкова голяма. Пак ли климатът е виновен?

Ключови думи

Коментари

итака

Страхотна находка! Браво, клуб Z :)

lordross

Ива дребна неточност. Киркинес се намира в Норвегия, а не във Финландия.

Стьопа Пиянгуров

Алоууууууууу Путинистите къде сте? Що мълчите като пияни руснаци???

лупи

Клуб Z яростно са се заели да плюят по всичко бивше и настоящо руско. Защо у нас всеки,който се е помислил за демократ е решил,че трябва да е и русофоб?? Прости хора колкото искаш в тая държава. Лошото е,че налазиха и медиите.

зомбилупи

алооооо, зомбито с промитият мозък, ако (по)казваш иснината за русия и не харесвас путлер, това автоматично те прави русофоб, така ли..., !?! алооооо....

s.djam

лупи, Клуб Z не плюе по нищо. Смея да ви уверя, че не можем да минем за русофоби - само двама от нас имат повече познания за Русия, отколкото 50 русофили като вас

д-р Петроff

Грешката на вас,всички от рублевата зона е,че мислите всички други за фоби,а ние сме просто путиномрази.

"Лошото е,че налазиха и медиите", казваш. Ми те на "медиите" за това им плащат грантовите спонсори от "Америка за България". Студената война и троленето върви с пълна сила. След два часа мога да ти извадя същите снимки от Франция и Германия, за негърските клоаки на САЩ да не говорим. Но за страната на "спонсора" - или добро, или нищо.

franko1880

Точно поради тази причина украинците решиха да вървят със запада. Но русия си държи на лайняните тоалетни с осрани пердета вместо врати

Георги

Лупи, хората са казали- Това което сам си направиш, никой друг не може да ти го причини. Няма нужда да ги плюем- те сами си го правят с простотията си.

русофилче

....,Печенга е интересен с това, че до него е разположена базата на 61-ви полк на морските пехотинци от руския Северен флот. Те воюват в Донбас с девиза "Там, където сме ние, там е победата" и "защитават" руснаците от украинските националисти.,.....като гледам снимките, този 61ви полк и воювал успешно съвсем близо и до собствената си база....ха ха ха, бахти малоумните мужици, путя трябва да е много щастлив с тази биомаса....

заблуден

.....,Състоянието на финландските градове, завоювани от Русия през 1939-1940 г., предизвиква само недоумение, отбелязва в заключение "Четвьортая власт". Всеки се пита от какво са били "освободени" коренните жители. И защо разликата между Русия и Финландия е толкова голяма. Пак ли климатът е виновен?....., и аз се питам от какво са ни освободили т.нар. БРАТУШКИ на 9ти 09.1944,....ясно от какво, от собствената ни свобода....

За разлика от руската пропаганда, фактите показват истината.Руснаците и русофилите трябва да бъдат навряни точно в собствената си кал.

д-р Петроff

Познатата история с победени и руски победители. Гледахме ги на Слънчев бряг - победителите,зле облечени и с ВЕФ-ове, се клатят пияни по единият тротоар и слушат частушки.Победените-накипрени и радостни, вървят по другият тротоар.

Друго си е англосаксонските победители и юберменши, пияни с евтина водка (не руска) на покрива на панелния "хотел" в Съни бийч и падащи като круши след практикуване на екстремния спорт балконинг, а?

Charley

Явно затова БСП е срещу санирането, за да може външния вид на сградите в България и Русия да не се различава твърде много!

Sheen

Не, глупако, против санирането са и хората, защото твоите любимци от ГРОБ искат да откраднат едни парички, да накарат хората да правят фирми, сдружения и не знам си още какви лайна, за да може да ги държат изкъсо ;) Разбираш ли ме? Всичко това ще бъде свързано с едно подаване на молбички, заявленийца, които ще струват на хората пари и нерви, защото както знаеш чукундурите които ГРОБ назначават в администрацията тук и там, не могат с две ръце една чикия да си ударят, малоумни тъпи копелета. Сега сещаш ли се защо хората са против това "безаплатно" саниране ? На този свят безплатен обяд няма!!!

Peter

В статията има някои неточности, но не до толкова че да придичзвикат спор. Като човек живял в Рашка и видял множество села и градове (повече от колкото местните са видяли), мога да отбележа, че в такова състояние не са само тези гранични градове и села а болшинството ... които за газ, асфалт и кабелна телевизия не са и чували. В същото време Норвегия, Швеция и Канада са на същият климат ... :) На безмозъчните путинисти мога да пожелая само едно, да си вземат билет за блядистан и никога да не се връщат! Там ги чакат. Мен ми предлагаха заплата $4000, на моя кум $5000, и двамата отказахме и се ометохме СЛАВА БОГУ!!!, така че който иска, да отиде на нащо място. Само да не разчитат да им казват "братушки" ... мен тези братушки са ме нападали няколко пъти в центъра на Москва само защото имам акцент въпреки, че руският ми е супер. За тях ние сме долнопробен народ и отношението им можете да го видите на морето. Това накратко.

Tiger

Peter кажи ми моля те коя е тази компания в Русия, която дава 4 - 5000 $ да се кандидатирам. По една или друга неслучайност жена ми е от Русия та ще ми е от голяма полза. А иначе тази полемика тука е безмислена... доста повърхностна, незадълбочена и непрофесионална. Към края на 19 век Австро-унгарската империя и Прусия, в по-широк смисъл разбирай днешна Германия и до известна степен стоящата встрани колониална Великобритания като най- развити държави знаейки че са пред изчерпване на ресурсите за производство поглеждат към необятните богатства на Руската империя. Затова в историята има и Първа световна война има и Втора ще има и Трета а тя започна вече. Но Русия все пак е империя а царя братовчед, мощта им голяма и изхода от войната винаги неизвестен... Затова решили да си създатат враг които после да имат основание да унищожат. И така платили първо на Маркс и Енгелс да създадат теория, платили и на болшевиките с Ленин да направят революция като убият царя и заменят обществения строй. Вече имало враг и сега го има, но хода на историята донякъде е непредсказуем....Спор в едно няма - условията за управление на най-голямата страна в света с доста малко население са различни от където и да е било! Няма спор и в това, че Скандинавските държави са пример, еталон, образец за устроиство, управление, социална политика, богатсво, морал, съвестност и т.н. "Созиализмът" при тях е победил отдавна! Но те не са целта на САЩ и Еропа в момента. Стоейки в някак си в периферията ги изпалзват като пример за доброто което трябва да построим като унищожим злото с демократични бомби и ракети. Спомняйте си винаги кои хвърляше бомби по мирни жители, демонстранти, автобуси и влакове в Сърбия и защо убиха Милошевич в затвора... Кои предизвика този конфликт в сърцето на Европа и да знаете и да благодарите на Турската държава че се възпротиви на САЩ тези бочбички да паднат над България! Истината не я пише по вестниците и не я казват по телевизионните новини! Тя е между редовете!

mick

Сравнявате градовете сега - след "демократизацията".. Ами покажете българските градове и села особено тия в дълбоката провинция. Иначе вярно Финландия е по-добре, Норвегия още по-добре.. Ние по-добре ли сме от руснаците?

s.djam

едно от нещата, което лично мен ме измъчва, е колко са грозни българските селски дворове - с еднотипни къщи, с неподредени и кални места около тях, без всякаква естетика... и не е въпрос на пари, за съжаление...

Малумни сравнения колкото искаш

Покажете, ИРАК, СИРИЯ, АФГАНИСТАН и тн. преди и след ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА !

Два свята в снимки могат да се покажат от всяка държава (може би Швейцария е изключение)и то в рамките на съществуващите й граници. В България двата свята могат да се видят дори на една "улица": красива сграда с възхитителен парк, разположена сред кални коловози в съседство с ръждясали тенекиени навеси, обрасли в плевели. Виждали сте такава гледка, нали?

s.djam

Прекрасна идея, ще я осъществим, обещавам. Абсолютно прав сте. Единственото, на което мога да възразя, е кое взема превес в двета свята...

yan

Сайт с определена антируска пропаганда. Пълна манипулация, на която се радват малоумните и комплексираните.А мен ме интересува истината. Затова изтривам отметката завинаги.

mr D

Не, приятелю, по моему не си подготвен за истината. Или по-скоро не ти оттърва истината такава, каквато е. То не си и само ти де - много сте. Вкопчили се в идеята за "майка" Русия, "братушките" и дявол знае още какво, а сте обърнали гръб на това, което сме - българи. Чакате все някой да ви "освободи", но истинските окови са точно там - в главата. Докато не ги махнете, няма как да видите и истината...

s.djam

Въпрос на избор е какво да четете. За ваше сведение, сайтът ни има руска версия, списвана от руски екип. Натиснете знаменцето отгоре, и влезте в руския сайт- Нищо антируско няма в съдържанието ни. Просто гледаме реалностите

гого

Тази статия е една огромна манипулация, платена от Хамериканцките журналисти! И доказателство за това са снимките, които показват строежи и ремонти или някакви крайни кварталчета, а в далечината се виждат изящни сгради! Ако видите в Гугъл Еарт снимки, ще разберете, че и руските градчета са много хубави!!! Но обикновено, четем глупостите на псевдо журналисти без да проверим дали е вярно !!!!

Иво

И аз това гледах от гугъл, но да ти кажа не видях нищо кой знае колко привлекателно. Теб явно те мъчи носталгията по панелките :) Съгласен съм с това, че статията е много крайна и явно манипулативна изкарвайки само калните улици на руските градчета и само прелестите на Финландия, но не е далече и от истината гледайги дори Гугъл, а и съдейки по стандартите, ндали в Русия живеят по-задоволени от Финладния :)))

s.djam

Изящни сгради в Русия има, но не са строени сега.

И до днес в Румъния се говори за Русия и руснаците с отвращение.Страна,която им заграби Бесарабия и Буковина.Нашата памет обаче е къса,вместо да ставаме нормална европейска държава още плачем за 9-ти септември и соца !

Бесарабия и Буковина са в Молдова и Украйна.Русия е по-далеко.

домино

s.djam: "...само двама от нас имат повече познания за Русия, отколкото 50 русофили..." Колкото повече са познанията по дадена материя, толкова по-лесно и удобно е тенденциозното й представяне. А удобното позоваване на сайтове и автори тип: "Ние нищо не твърдим. Само ви показваме какво пишат други" е неумело прикрита позиция. Публикуването им е достатъчно красноречиво. Затова, не се сърдете за коментарите, че материалите на сайта създават впечатление за конкретна пропаганда. Разбира се, че има хора, които искат да четат точно това, да цъкат плюсчета, да пускат възторжени коментари и клеймящи отговори. Въпросът е дали за тях искате да съществувате или за аудитория с познания, която няма как да си затвори очите пред субективизма. Между другото, коментарът за двата свята в България... много хубава тема талантливият ви екип да ни я представи в снимки. Само идея, а материал - много :)

s.djam

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

гяур

Прав сте. Изборът на материал от чужда медия, който да бъде представен, е най-откровената позиция. В случая сайтът КлубЗ избира най-куцата възможна антируска пропаганда.

Точна

Четвертая власть а не четвьортая. Неграмотници!

m.avramova

Доколкото ни е известно на нас, уважаема г-жо Точна, буквата "е" в българския език се чете, както се и пише. Произношението на български език е "четвьортая", защото все пак сме български сайт и пишем на български език. По същата логика пишем и вестник "Севодня", а не "Сегодня", защото на български език "г" се чете само по един начин. И спокойно, хич не сме обидчиви, когато хора със съмнителна грамотност ни наричат "неграмотници" :)

Още по-точна

Вие от Клуб Z наистина не разбирате, за какво иде реч. Ако ще пишете в оригинал - направете го, напишете го на руски, ако ще го превеждате - преведете го и го напишете на български - Четвърта власт. Не си измисляйте начини на писане, в зависимост от това, което чувате. Washington post го пишете Вашингтон пост, а не както го чувате - Уошингтън пост.

Гост

ако някой луд твърди, че в Русия се живее добре: защо не погледнете фактите: колко руснаци емигрират навън и колко чужденци емигрират в Русия? Защо Лади-те им не са като МиГ-овете им? Произвеждат само оръжие, а златото и диамантите ги копаят с багери. До обществото почти нищо не стига. И къде са изкуството и културата им? Всичко прекрасно, което са имали, е било отпреди Октомврийската революция. После идва деспотизъм, глупаци такива, това ли искате за България? Всичко, абсолютно всичко велико руско: всичката прекрасна култура, която и аз така много харесвам: всичко е било преди Ленин и после край: само оръжия и космос (пак военно). Какво обществено значимо имат в момента? НИЩО! Дори едничката светлина в тунела: Яндекс: се хоства във Финландия! Защо според вас? ГЛУПЕНДЕРИ! ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ? Аз обичам Русия, чета руски автори, слушам руска класическа музика, и ето за това не харесвам Путин и неговият олигархичен капиталистически модел който е РУСОФОБСКИ понеже за пореден път пречи на правилното развитие на страната.

ннн

Все едно гледам от двете страни на границата в Корея.

Дафф

Не съм русофил, но всички снимки, които сравняват пейзажите са манипулирани, осветени и разкрасени от едната страна и посивени и загрозени от другата. Сигурна съм че същата индустриална визия, може да се снима и във Финландия, но никога няма да се побликува в сайта. За инфо на хейтърите на 30 съм, не съм номенклатурно чедо, не импатизирам на крайно ляво или дясно, не мразя живота си в БГ, въпреки че съм пътувала много. Обективна съм и това което виждам е промиване на мозъците на пубертетите.

адмирации

най-накрая едно обективно мнение по самата статия добавка: повечето снимки от Русия са правени есента и зимата, а тези от Финландия през лятоти или пролетта.

И аз не съм русофил. Ироничното е, че редовното поднасяне на подобни внушения е в състояние да превърне нормалните хора в русофили, а русофилите - в путинофили. Хехе, създадох допълнителни занимания на хейтърите. :D

s.djam

Аз съм русофил, в снимките няма разкрасявне и осветяване, обиколила съм много руски градове. Над 50 съм - за инфо на коментиращите, и съм пътувала наистина много. Руските градове изглеждат точно така - включително крайните квартали на Москва. Така че спрете да говорите глупости. Просто руснаците, както и българите, не умеят да живеят красиво и подредено. Ако не вярвате, ще публикувам снимки от пътуванията си в Русия през последните 10 години - от Толиати до Владикавказ например. И, честна дума, когато едно нещо е грозно през зимата, е много по-грозно през пролетта, защото наяве излизат калта и ямите

Владо

Ясно, че най-вероятно са представени тенденциозно тези снимки, за да се подсили тезата, но е вярно и че Западният свят е далече по-развит като общество от Русия. Висок стандарт, но и високи заплати, с много по-щастливи и добре мотивирани хора, и се живее много по-спокойно и уютно. Ярък пример е Дания, където съм ходил и съм видял щастливи и лъчезарни хора с очите си. Чисто, спретнато и удобно за живеене. А не втрещяващо огромни площади и излишни сгради като Кремъл. Не ми се вярва във Финландия да е много по-зле. Ценностната система в Скандинавските страни е различна, но това се гради с векове. В Русия, за съжаление, в момента цари онзи див империализъм, какъвто е имало през 20-те и 30-те години в САЩ. Иначе са велика нация, и съвсем откровено им стискам палци да се ориентират най-сетне и да погледнат към ЕС, понеже са европейци, а не да търсят конфронтация и да се въоръжават до зъби, докато народа им страда и който успява емигрира за Запад...

ко

Аз съм русофил, но винаги говоря против Путкин. Статията съвсем не е толкова манипулираща, защото са забравии да представят физиономите на колхозниците спрямо тези на финландците.

Явно не си виждал финландски колхозник, особено от лапландски произход...

babali

Добре де, след като снимките били не знам какви си, тези които си предпочитат запада за живеене, защо не предпочитат Русия, или на дядя Путя щерката и тя си живее в Холандия, защото е тъпа ! Абе всичките лидери и идеолози си ползват благата някъде на запад, дечицата им все там учат, а за тъпия народец - пролетарски лозунги и патриотизъм, айде холан сега !

John Long

Както меко се казва-Раша е лайняна държава, и така си и мирише.....

селянин газещ кал

За всички плювачи малко данни за външния дълг на Русия и Финландия: Русия 519,359 млн.$ 1 октября 2011 2611 3 % Финландия 364,900 млн.$ 30 юни 2009 68180 153 % Финландия е нещо като Гърция, и изобщо целия проспериращ западен свят! Всичко е на кредит, огромен кредит. Ето така се имитира просперитет. Аз също съм бил и назапад и на изток. Обикновените хора назапад не са никак щастливи, също толкова нещастни са като тези на изток. Лесно се плямпат глупости на хорицата който не могът да си купят билет за рейса поне до Атина. Разликата всички я виждаме няма спор, но пък едните не са роби на банките.

селянин газещ кал

Я, вече има активни тролове цъкащи минуси. Но истината боли, това е новият модерен начин за прибиране на "златото" на туземците от колонизаторите. Само че модерния начин е да си напечатаме зелени хартийки да ги даваме срещу стоки на туземците като счетоводно го водим външен дълг. Така се прави много хубава инфраструктура със заеми на която бедните хорица от калта да цъкат с език. Но се пита - все някой ден тези заеми ще трябва някой да ги плаща, пита се кой ще е това? Какви последствия ще има за света това? Няма ли да доведе до връщане на робството на много места по света че на дебелите мързеливци днес децата им да платят дълговете им на кредиторите? Ако се загледате в таблицата за дълговете на държавите, ще забележите че с най брутално високи дългове са все държавите които се водят най богати и уредени! Аз лично гледам да харча предимно собствени пари, а не такива назаем. В банката преди се натискаха много да ми дават кредити, защото мога да си позволя плащането на доста сериозни такива, но вече ме познават и не се и опитват. Купувам си стоки след като имам вече парите, а не преди това и взимам на кредит рядко и за кратко и по малко.

Градско чедо

"но (в банките) вече ме познават и не се и опитват"... Вие сте бил голяма работа значи :)

Смехурко

Два свята (снимки) Как живеят градовете, които България "освободи" и отне от Турция през 1912-1913 г. - вижте сами

Аз

Дай линк да видим !

Май доста от троловете не осъзнават тънката идея на целия материал. Сигурен съм че в Русия също има хубави градове, въпроса е че гореспоменатите "руски" градове вероятно шяха да изглеждат като финландските си съседи, ако не бяха "освободени"...

РЕТ

а ОГЬО ДУНЕВ,КАКВО ЩЕ КАЖЕ ПО ВЪПРОСА.ДНЕС ОГЬО Е С СССР,УРЕ СЪС САЩ

б.к.

А сега на вас ОРКИТЕ на Шорош ще ви кажа под секрет , че вашите господари от САЩ са решили че е по изгодно да не си платят дълговете а да ликвидират кредито-дателите си (това е целият свят) защото това е единственият начин да се спасят и за тази цел ще подпалят такъв пожар навсякъде , в който пожар и вие НПО-шерпите наред с други помагачи ще бъдете калкулирани като неизбежни военни загуби))))..язък за надеждите, които възлагате на световните разбойници САЩ))))) най многото на което можете да се надявате е преди започване на фоервергите да получите едно дистанционно потупване по рамото от О,бонго за помоща която им оказвате)))))

Ноъм Чомски

Ноъм Чомски намира "за най-добра книга по темата" класическата разработка на Уилям Блум "Убийството на надеждата: интервенциите на американските военни и ЦРУ след Втората световна война" (Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II). "Убийството на надеждата" е историческият контекст на събитията в Украйна, които гледате по телевизията. Днес това заглавие е изключително подходящо, когато виждаме как надеждите на хората от всички региони на Украйна са жертвани заради същите онези цели, заради които пострадаха народите на Иран (1953 г.), Гватемала (1954), Тайланд (1957), Лаос (1958-1960), Конго (1960), Турция (1960, 1971, 1980), Еквадор (1961 и 1963), Южен Виетнам (1963), Бразилия (1964), Доминиканската република (1963), Аржентина (1963), Хондурас (1963 и 2009), Ирак (1963 и 2003), Боливия (1964, 1971 и 1980), Индонезия (1965), Гана (1966), Гърция (1967), Панама (1968 и 1989), Камбоджа (1970), Чили (1973), Бангладеш (1975), Пакистан (1977), Гренада (1983), Мавритания (1984), Гвинея (1984), Буркина-Фасо (1987), Парагвай (1989), Хаити (1991 и 2004), Русия (1993), Уганда (1996) и Либия (2011). Този списък не включва примерно същото количество неуспели преврати, а също преврати в Африка и на други места, където намесата на САЩ не е доказана, макар да има подозрения. Тревожната реалност на света, в който живеем, е, че американските усилия за унищожаването на демокрацията, дори когато претендират, че я бранят, правят света по-опасен, по-малко справедлив и убиват надеждата.

Въпроси???

До всички малоумни американски и еврейски лизачи: 1. Защо да няма мир на земята, защо САЩ има хиляди военни бази в цял свят и дават милиарди за въоръжаване? 2. Защо всеки да не търгува свободно с всеки с каквато си валута пожелае, а не само с нищо не струващия долар? 3. Защо където минат САЩ трева не никне и никога след това няма мир!?!?! За справка Афганистан, Сирия, Либия, Ирак??!!!? 4. Защо ЕС не гледа интересите на народите си, а слуша фалиралите САЩ? 5. Защо САЩ постоянно пращат самолети които да ръсят вируси и отрови по цял свят? 6. Защо САЩ използват отровни ваксини с живак?!! 7. Защо никой не слуша гласа на Русия която е за мир и честна търговия, а слушаме терористите сатанисти САЩ И Исраел? 8. Защо когато бяхме под влиянието на Русия се увеличихме с 3 милиона, а когато попаднахме под влиянието на САЩ - намаляхме с 2 милиона и половина?!?!?!?

Изобщо не защитавам американците за колониализмът им и агресията им. НЕ ги одобравям ни най-малко. Но тук става дума за друга политическа манипулация: разни социалисти (че даже и фашисти от Атака, добре платени под масата) се опитват да ни натресат противопоставяне под следната форма: "Ако не сте с руската политическа власт, значи защитавате НАТО и САЩ", и още: "Ако не харесвате руският социализъм, комунизъм, Путин и т.н. значи сте русофоб и харесвате НАТО и САЩ" и неща от този род. За мен Путин и олигарсите зад гърбът му са русофоби, понеже вредят на собственият си народ. Да си русолиф означава да харесваш културата, душевността, изкуството на народа.., а не извратената им политическа власт, която им вреди и на тях. Нищо, ама нищо общо няма нагласата към САЩ и НАТО. Аз харесвам европейският модел (и обществен и политически), не че е съвършен, но посоката е вярна. Желая на руснаците да се ориентират и те натам. За САЩ: можех да остана там преди време, но не ми хареса. Не съм фен нито на политиката им нито на манталитета им.

Това, че руските тролове са тоолкова бесни показва ,че истината много ги нарани. Вие къде бихте живяли? Аз за мене знам..:-) ...:-)

След 1989 Много олигарси на които пияният Елцин раздаде градове и индустрия изглеждат така и по зле. Ако не беше Путин да спре това нямаше да има Русия. Покажете снимки на двете места преди 1989 година и покажете снимки на двете места след 20 години.

Руския ботуш където е стъпил, грозна следа оставя.

Любо

:-) Спонтанно се сетих за нарицателното "СдЯлано в СССР". Каква е тая носталгия по пролетариата, мирезирията и казармата? Защо не си гледате образованието, културата и благоденствието...

Пешо

На една от финландските снимки е бял Нисан - датсун съни Б 11 от 1982 г а на друга такова синьо по тентите и толко червени коли - НЯМА

Pe

Странно защо при толкова подреденост, красота и щастие Финландия е на първо място по самоубийства в Европа?

БайЛаз

Страдат от липсата на подобна статистика в Русия. Да си чул пияна свиня да се е самоубила?

Alba

STRADAT OT LIPCA NA VSYAKAKVA STATISTIKA TAM JIVOTA SRUVA PO-MALKO OTKOLKOTO V BULGARIA

Континуум

Путин е велик! За голямо щастие на "цялото прогресивно човечество и всички честни хора по света", той ще довърши Русия и ще сложи венец на започнатото от Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер!

Бат Ванчо

Всички трудно мислещи „русофили“ нека си зададат въпроса кои са най многото емигранти в Европа след арабите. Ако не знаят.....това са руснаците . Ама те са прости да оставят този рай и да отидат в Европа че и навсякъде по света.....даже и във „фалиралите“ САЩ ( както казва тука един умник). А друг пък умник не е наясно защо сме намалели с 2 млн. - ами ако не му е зор мисленето....защото и ние бягаме при онези фалиращите . А бягаме защото болшевишкия манталитет ни управлява все още....както и в Русия между другото .

Бат Тодор

Бат Ванчо, отговорът е много прост. Хората отиват при глупаците, за да могат да изпъкнат и с надеждата да ги забележат. При умните никой няма да ти обърне внимание

unknown

аз в Европа не съм срещала рускини да чистят къщи,а с българки е пълно.

!

"създаден още в досъветската епоха от канадско-финландска компания." Ало, в до съветската Епоха, Финландия е била част от РУската Империя

пост

Това е така защото в Русия отдавна няма руснаци а само самагонци!

Ей!

Съгласен съм, че във Финландия е по красиво от колкото в забравените от бога руски градчета на гъза на географията, но снимките са подбрани манипулативно. Финландските градчета са снимани през лятото с фотографски умения, докато руските са правени основно през зимата и то снимани от телефон, без никакви художествени качества. Авторът на статията не ми харесва, който и да е той.

до Ей и неутралка

Една занемарена сграда и през лятото да я снимаш си остава занемарена,улица без асвалт и зима и лете все си е кална улица,така,че номера с манипулацията не минава.Разликата между финландеца и руснака е,че единия е стопанин грижи се за дома си за града си,а другия е мърляч и то мързелив мърляч задоволяващ се с малко.Който не вярва и мисли,че е манипулация да се запише на една екскурзия до любимата му Русия,ама да мръдне и до някой краен квартал на Москва.Ще види стълбища на черен цимент без мозайка и смърдящи входове,ще види кашончета с кученца или котенца на всеки етаж в поликлиниките,комуналки все още съществуват навряни пет семейства с един апартамент естествено отнет от някой през революцията,всяко семейство в по една стая и обща кухня,пияни и заспали старици на улицата обули обувки на бос крак,но закичени с медали,а най-ще ви учудят тоалетните без врати.За да се изказваш категорично не стига само да си чел руска пропаганда,а да си отишъл и видял.Руснака не става за нищо и затова е за посмешище в Европа.

unknown

Защо не пишете как е положението в България, че по селата 80 % от къщите са празни и e глад и мизерия, не ги мислете толкова руснаците, те са преживяли много и това ще го преживеят. P.S - "не търси клечката в чуждото око, а виж гредата в своето"

Anti russ

Колко смешно ми става от такива сравнения :) Та ние не можем да сравняваме руските села с Унгарските пък камо ли с Финландските!

русофилистик

Значи руските снимки не били слънчеви.Щото,ако бяха слънчеви-слънцето щеше да постави стъкла по прозорците и асфалт по калта или прашуляка.А за тези дето им е толкова мила Раша-да емигрират там.В техния рай..

русофилистик

Видях линка ти за Печенга.Какво му е хубавото на това руско градче?С дървените бараки и съборетини от които струи мизерията на талази.Снимки на паметници и прашлясали черни пътища с дървените стълбове.Все едно гледам снимки на някое градче в европа отпреди два века.Живот замрял и умрял с население живеещо в 19 век...

a

Когато фактите говорят...

Където стъпи руски ботуш, трева не никне.

Весе, не си ми приятел!
Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Абе хора, защо се плюете не разбирам! Вижте фактите! От два милиона "бежанци" нито един не е избрал Русия!!! Всички в Европа! Наздраве!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.