Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Икономистът Владимир Каролев призова за подкрепа на идеята на шефа на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да получи право да разшири горските просеки около енергопреносната мрежа. Проблем, който стана особено актуален след снеговалежите в Родопите.

Ето и текстът на Каролев, публикуван във фейсбук:

Министърът на енергетиката добре и спокойно натири няколко популистки въпроси от БСП и АТАКА в парламента, но съм съгласен с питането към нея няма ли да се потърси някаква отговорност за енергийния хаос при снежната буря в Южна България. Въпреки че никой не може да предотврати такива климатични катастрофи, очевидно има нещо нередно, щом почти 2/3 от авариите в енергийната система бяха причинени от дървета, падащи ВЪРХУ жици и стълбове. Нормативната уредба ограничава просеките до 10 метра и нито държавното ЕСО, нито частните ЕРП-та (чиято мрежа бе по-слабо засегната, поради местоположението ѝ) имат възможността да отсекат или дори окастрят 1 опасно дърво, ако е с 1 сантиметър над тази граница.

Не е далеч от акъла, че при такива просеки всяко дърво, по-високо от 4-5 метра (а има борове, които спокойно достигат височини по 30 метра), представлява опасност и то огромна, особено при диаметър на леда от по 25-30 сантиметра. И всичко, което екипите на ЕСО и ЕРП-тата могат да свършат, е да запалят някоя свещ до опасното дърво, ако то е на 5 метра и 1 сантиметър от инфраструктурата. Разбирам, че някои партийни "еколози" и свързани с тях "природозащитници" от години правят политика от тези просеки, та има-няма и представят разширяването им като потенциална екологична катастрофа, но на тях това си им е работата и затова им плащат. За бой са не те, а държавните чиновници и политици, които все им "уйдисват" на акъла и популизма от страх сакън да не се загуби някой избирател, та не промениха нормативната уредба. В крайна сметка, каквото и да се прави в една държава, все ще има поне 10-15 (или 100-150) недоволни с байраци. Но не би трябвало, заради тях да се рискува стабилността на енергийната система и подаването на енергия към всяко кътче на България, до което има дърво, по-високо от 4-5 метра. Шефът на ЕСО Иван Йотов е напълно прав да иска промяна на уредбата и разширяване на просеките и трябва да получи 100% подкрепа срещу предстоящите редовни псевдо-зелени популизми, които ще последват както винаги.

Ключови думи

Коментари

ак47

Говори почти толкова компетентно колкото и за това на каква "далавера" сме с дълга. Сякаш на тоя дълг ще му връщаме само лихвите, но не и главницата. От такива гьонсурати сме на това дередже.

Коментатор

Не мога да разбера защо постоянно давате трибуна на този самохвалко?! Излагате се наравно с него...

..тоя всезнайко пак бръкна с пръста в рядкото....1.просеките имат доста по-прцизирани широчини в зависимост от вида на далекопровода...и 2.вече са законово регламентирани сервитутите и ако икономиста Каролев не е наясно какво е сервитут -простено му е...но се изказва неподготвен...

Точно за тези регламентирани ширини говори Каролев. Нормално би било ширината на просеката да се определя от двойната височина на най-високите дървета в района.

Я

Лобистът на ПИБ нещо е нервен. Не му се отвори парапута зза Бански, но пък има някакъв шанс да сече. Пожелавам му неговото канче да бъде предмет на такава дилема, а наоколо да няма ни един правозащитник.

Гръмогласен, некомпетентен смешник.

Мария Зангова

Теоретик по всичко.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.