Мнистърът на културата Вежди Рашидов заяви, че той лично е бил против събарянето на мавзолея на Георги Димитров. Това стана по време на парламентарния контрол. Рашидов бе питан от Петър Славов и Вили Лилков за това не е ли редно паметникът "1300 години България" пред НДК и паментикът на Съветската армия да бъдат преместени.

"Щях да правя пари от билетчета за маавзолея", обясни Рашидов. Според него е можело да се направи "една восъчна фигура на Георги Димитров".

За паметника пред НДК Рашидов заяви, че има професионални аргументи той да остане на мястото си. Той изтъкна, че общественото мнение за него не е еднозначно и няма представително проучване по въпроса. Според Рашидов за времето си този паметник е бил модерен, "разби клишето на партизанските чети и чавдарци". Той изтъкна, че е е почтено и морално при жив автор, добър български автор, мой професор, да го събаряме без негово знание". "Най-редното е той да се съгласи", каза Рашидов и посочи, че това е работа на столичната община. Автор на паметника е Валентин Старчев.

За паметника на Съветската армия Рашидов заяви, че министерството ще разгледа всичи конкретни инициативи. Според него обществото е зряло и не би трябвало да допуска вандализъм. Рашидов изтъкна, че в бюджета на министерство на културата няма пари за преместване на паметника.

"Всичко може да се махне. друг е въпросът дали това е необходимо. Ако този паметник се махне, аз съм направил този музей (на социалистическото изкуство), за да не бъдат претопени. Ако държавата взема такива решения аз ще се подчиня на всяко решение на българската държава. Един период с гумичка няма как да изтрием", каза Рашидов..

Славов и Лилков изтъкнаха, че не говорят за събаряне на паметниците, а за тяхното преместване и съхранение. Според тях паметникът на Съветската армия разделя обществото и мястото му не е в центъра на София. Реформаторите дори обмислят иницииране на местен референдум по въпроса.