Икономистът от Реформаторския блок Мартин Димитров предложи да бъде сменен съставът на Комисията за защита на конкуренцията заради бездействието на антимонополния орган на пазара на горива. Той отправи въпрос по темата към вицепремиера Томислав Дончев във времето за парламентарен контрол.

Димитров посочи, че е направил справка за цените на дизеловото гориво във всички държави от Европейския съюз и се оказало, че само в три европейски държави тя е по-висока от тази в българските бензиностанции.

"Не е луд този, който яде зелника. На пазара на горива няма ефективна конкуренция, а КЗК не предприема нищо, за да защити интересите на бизнеса и потребителите", каза депутатът от Реформаторския блок.

Според него е крайно време да бъде избран нов антимонополен орган, който да си върши работата по-добре.

"Скъпите горива се пренасят върху цените на всички стоки и услуги и ограничават възможностите за икономически растеж и мерки наистина са необходими", съгласи се вицепремиерът Томислав Дончев.

Той посочи че вече е имал серия от срещи по темата с цените на горивата. От Министерство на финансите му изпратили справка, според която нито акциза, нито ДДС у нас са сред високите в ЕС.

"Проблемът е във високата цена преди облагане", категоричен бе вицепремиерът.

От бургаската рафинерия "Лукойл" пък му обяснили, че производственото оборудване в завода е твърде остаряло и не отговаря на технологиите, с които разполагат западноевропейските производители. Ситуацията обаче щяла да се промени след инвестициите, които се правят в предприятието и новото оборудване се очаквало да бъде внедрено в средата на годината.

Това обаче не давало отговор защо и останалите търговци с петрол у нас (пазарният дял на "Лукойл" е 60%) държали цените високи. 

"Поискал съм становище от КЗК и крайният срок за получаването му е 31 март. Нещата няма да останат така", зарече се Томислав Дончев.

Също така той подчерта, че "изцяло е съгласен" с мнението на Димитров за дейността на антимонополния орган.

В момента председател на КЗК е Петко Николов. Той заема поста още от 2003 г. когато бе назначен от правителството на Симеон Сакскобургготски и е най-дълго оцелелият шеф на държавен регулатор в България.