Премиерът Бойко Борисов е предупредил Гърция, че ще обложи с данък българите, които посещават страната, ако гръцкият парламент одобри налагането на нов превантивен данък, съобщава сайтът GRreporter.com. Предложението, внесено от кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци, е за облагане с 26 на сто на всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими.

Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи в Брюксел Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе конкретния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България.

Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая. За да представят какви могат да бъдат последствията от налагането на подобна мярка от Euro2day.gr посочват, че на всеки гръцки турист, който посещава България, съответстват осем българи, които прекарват почивките си в Гърция.

България е един от основните търговски партньори на Гърция, като тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на гръцки стоки след Турция, Италия и Германия. През м.г. в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1,339 млрд. евро.

Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на ЕС с аргумента, че той нарушава европейското право.

Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани.

Предложеното законово нареждане се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция, пише GRreporter.com.