Българският премиер има нестандартна идея как страната му да участва в инвестиционния план на Европейската комисия - с неусвоените евросредства от изминалия програмен период (2007-2013 г.), които засега са около 9 милиарда лева (4,6 милиарда евро). Той я сподели тази сутрин с репортери преди последното заседание на започналата вчера в Брюксел среща на върха на ЕС.

"Ние имаме едно такова предложение - с парите, които не сме усвоили, да участваме във фонда", каза Борисов. "Тези пари Европейският съюз, така или иначе, ги е отделил за България. Това, че сме имали на два пъти правителства, при които са спирани всички фондове и са губени пари, не е виновен народът".  

Борисов не уточни как да бъдат заобиколени регламентите за еврофондовете, според които неусвоените от тях пари се връщат в европейския бюджет, а оттам - в бюджетите на държавите, които са ги внесли.

Освен това според предложения регламент за инвестиционния фонд в него не могат да се внасят европейски фондове. Засега по този регламент има съгласие между държавите членки. Предстоят преговори с Европейския парламент за окончателното му приемане, което се очаква през юни. Комисията планира фондът за заработи през септември, а месец по-късно да бъдат отпуснати първите заеми с негова гаранция.

Планът за Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен още като "План Юнкер" предвижда създаването на фонд с първоначален капитал до 21 милиарда евро (16 милиарда от европейския бюджет и 5 милиарда от Европейската инвестиционна банка), който да гарантира частни кредити за проекти от общоевропейско или регионално значение и с ефекта на лоста (leverage) да привлече 15 пъти повече частно финансиране или поне 315 милиарда евро.

Германия, Франция и Италия вече обявиха, че ще участват с по 8 милиарда евро във фонда, а Испания - с 1,5 милиарда.

Борисов добави, че ще предложи на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тя да осигури безлихвени гаранции за кредити от 1 милиард евро за саниране в България от нейната банка за развитие през 2016 година.