Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че предложеният за шеф на ДАНС Димитър Георгиев е бил и в неговия екип като вътрешен министър.

"Беше безупречен заместник-министър. Аз съм убеден, че той ще съумее да създаде точно този профил на ДАНС, който да бъде изцяло в контраразузнавателна дейност. С промените в закона за МВР отнехме тази възможност, смесването на контраразузнавателно дейности с полицейски функции. Това е неприемливо за цялата европейска специализирана общественост в сектор сигурност. Убеден съм, че Димитър Георгиев никога няма да допусне да влезе ДАНС в подобни политически сценарии", каза Цветанов.

"Вицепремиерът Кунева се е ръководила само от експертизата на Димитър Георгиев. Специално по тази кандидатура смятам, че консенсусът е постигнат на база професионализма. Не смятам че тук трябва да вмъкваме преяждане или някакви подобни заключения или публикации, коити излизат през последно време".

Така Цветанов отговори на въпрос може ли назаначаването на Димитър Георгиев за шеф на ДАНС да се приема за поредния пример за "преяждане с власт" от страна на Реформаторския блок. Преди време стана ясно, че Георгиев е бил предложен на премиера Бойко Борисов от вицепремиера Меглена Кунева, тъй като до момента той бе неин съветник.