Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се яви в следствието в "Овча купел", за да бъде разпитан по разработката "Червеи", предаде БГНЕС.

Както е известно, скандалът "Червеи" тръгна, след като в публичното пространство бяха изнесени съмнения, че чрез оперативната разработка с това име са следени протестиращи по време на правителството "Орешарски". С документите беше запознат и министър-председателят Бойко Борисов, който обаче каза, че "истината е много по-страшна" и че не са следени хора, а цяла електронна система.

Както Клуб Z обясни, става въпрос за системата за оперативен криминален анализ на вътрешното министерство, към която служители на ДАНС са се закачвали и източвали данни. Тя съдържа информация за всяка полицейска проверка на всяко лице, както и за това - дали оперативен работник от МВР се е интересувал от някого, кога и по какъв повод.

До момента всички отговорни фактори отричат да са следени протестиращи по този начин. На пракитка обаче не е ясно откъде могат да го твърдят, като източените чрез "Червеи" данни ги няма в ДАНС (именно Агенцията е експлоатирала въпросното СРС, въпреки че то е поискано от служба "Вътрешна сигурност" на МВР, б.а.)

Досега се знае също, че служителите на ДАНС са се прикачвали тайно към масива на МВР поне от три места - областните полицейски дирекции в Бургас, Шумен и Варна.

На 26 февруари 2015 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу председателката на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева, която е издала разрешението за СРС-та, поискани от "Вътрешна сигурност" в МВР. Седмица преди това ВСС отстрани Янева заради започналото разследване срещу нея по скандала "Червеи".

След това Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем единствено Тодор Костадинов - тогавашния директор на "Вътрешна сигурност" в МВР, впоследствие преместен в ДАНС. На Костадинов е предявено обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице при условията на продължаващо престъпление е съставил официални документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства с цел да бъдат използвани като доказателства за тези обстоятелства. Извършеното от Костадинов деяние е за периода 12 септември 2013 – 25 март 2014 г.

Той е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Днес на влизане в следствието Цветлин Йовчев представи друга версия защо папките в ДАНС са празни:

"Да, знаех, бях уведомен, че се извършва, че има такава разработка и се извършва такава проверка."

Целта на разработката била да бъдат заложени капани, които да покажат дали някой от администраторите на тази система не предоставя нерегламентиран достъп на лица, които са извън системата.

"Това беше смисълът. За жалост по една или друга причина резултати не се получиха", каза той.

Йовчев допълни, че дори очаквал малко по-рано да бъде извикан. Според него до момента е станало ясно на всички, че няма подслушване на протестиращи. Той добави, че от това, което се е казало при повдигането на обвинението на Тодор Костадинов, станало ясно и че няма данни за никакво източване на информация. Йовчев уточни, че не е наясно с детайлите по разследването. На въпроса какъв е смисълът от операцията "Червеи" и защо я е наредил, той отговори, че няма операция и не я е наредил

Да припомним, че бившият МВР шеф Веселин Вучков подаде оставка, като една от причините беше твърдата му позиция шефът на ДАНС Владимир Писанчев да бъде махнат. В интервю след оставката Вучков нарече питането - къде са данните, източени чрез "Червеи", "най-големия въпрос, въпроса на въпросите".