СИМОНА РУСЕВА

Скучен и без обаяние. Като такъв е известен в Израел Исак Херцог (54 г.). Точно той обаче може да е новият премиер на страната след днешните предсрочни парламентарни избори. Херцог е кандидатът на опозиционната Партия на труда.
За него едва ли е комплимент призивът: “Всеки друг, но не и Биби!”

Биби е прозвището на сегашния консервативен министър-председател Бенямин Нетаняху. Така се появи и още една закачка – Биби или Буши?

Буши пък е Исак Херцог, но за това по-късно.

Той не е типичен представител на израелския политически елит – не е тип “мачо”, въпреки възрастта изражението на лицето му е по-скоро младежко,  но му липсва харизма. Херцог няма зад гърба си славна военна кариера, не е служил в елитни поделения на израелската армия, както повечето водещи политици в страната. Той е отбил военната си служба в секретно поделение за телекомуникационни връзки и електронно разузнаване. С какво точно се е занивамал, никой, освен посветените, не знае.

“Херцог непрестанно тряваше да взима решения за живот и смърт”, твърдят негови бивши другари по оръжие в предизборни клипове.

Херцог има шанс за победа поради една основна причина – сегашният премиер Нетаняху е втръснал със своя полялизиращ стил на управление, а и доведе отношенията с Белия дом до точката на замръзване. В Израел расте и недоволството срещу все по-голямата пропаст между богати и бедни.

“Дори и кактус би получил повече гласове от Нетаняху”, изрече наскоро за “Ню Йорк таймс” не кой да е, а Йоаз Хендел, бивш говорител на Нетаняху.

“Ние дадохме надежда на хората, че много неща могат да се променят. Ето защо скучният кандидат, който сега е пред вас, може да е следващият премиер”, заяви наскоро Херцог за “Шпигел”.

Той не водеше настъпателна предизборна борба, но и не направи грешки, твърдят наблюдатели. Големият му проблем обаче е имиджът. През последната година той работи усилено върху изговора си, помагаха му логопеди и майстори на реториката. Гласът му е писклив, често фъфли. Това не се приема в една страна, където се залага на силни мъже с подчертана патетика.

“Мнозина от вас със сигурност не са решили да пуснат бюлетина за мен заради гласа ми”, изрече наскоро Херцог.

По всяка вероятност от екипа му са работили доста и по външния му вид. На предизборните плакати той изглежда състарен – с повече бръчки и сиво в косите, отколкото е в реалността. Така той не изглежда по момчешки, а като солиден, зрял мъж. Съветниците му обаче не успяха да заличат хлапашкото прозвище Буши, което също навява на мисълта за несериозност.
То го следва от раждането му. Майка му го е наричала гальовно Буба шели, което в превод ще рече “моята кукла”. Малчуганът не можел да го произнесе и изговарял Буши.

Нетаняху почти никога не изрича истинското му име, нарича политическия си противник Буши, за да го дискредитира.

Биби Нетаняху обещава ако го преизберат да няма държава Палестина.

Въпреки че малцина се захласват по Херцог, неговото семейство е смятано за израелския вариант на клана Кенеди. Династията Херцог е една от най-известните в Израел. Дядо му е бил първия главен равин на Държавата Израел, както се казва страната от създаването си през 1948 г. Баща му Хаим Херцог беше президент, чичо му – външен министър, братът на Исак Херцог е генерал и високопоставен съветник в отбранителното министерство. Майка му създава първото природозащитно сдружение в Израел. Леля му е основателка на дружество за борба с рака. Друга негова леля е работила на висок пост в Световната здравна организация.

Кариерата на Исак Херцог също не е за подценяване. Той е виден адвокат, от 2003 г. е депутат в Кнесета, израелския парламент. Бил е и многократно министър, за последно на труда и социалното дело в кабинета на Нетаняху, но през 2011 г. се оттегля. Работата му на успешен социален министър сега му носи доста дивиденти. Самият той в предизборната битка обеща, че ако стане премиер, неговите приоритети ще са сваляне на цените, решаване на жилищния проблем и даване на нови импулси на международните отношения на страната. Херцог се врече да поднови трудните мирни преговори с палестинците, както и да преговаря с върлия враг на Израел – Иран.

“Всички възможности, които водят към мир, трябва да се обсъждат открито”, заяви наскоро Исак Херцог.

Кой ще е победителят на днешните предсрочни общи избори в Израел – Буши или Биби, ще стане ясно след затварянето на урните довечера.