СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Едва ли някой завижда на украинския президент Петро Порошенко за поста му – начело на държава в конфликт с Русия, жертвите в Източна Украйна се множат.

Преди днешното си посещение в Берлин в. “Билд” публикува пространно откровено интервю с Порошенко, взето вчера в Киев.
Попитан какво ще каже на канцлерката Ангела Меркел при срещата си с нея в Берлин, Порошенко отговаря:

“Нека преди това да кажа – ролята на канцлерката при подкрепата за Украйна е много голяма. Тя лично се ангажира за постигането на мир. С дипломатическия си талант Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд направиха така, че да се стигне до споразумение в Минск. Сега обаче отново сме изправени пред крайно опасна ситуация в Украйна и непременно ни е нужна помощта на Германия.”

Порошенко уверява, че Киев е изпълнил всичките си задължения по договореностите от Минск 2, незабавно е било приложено и споразумението за примирие.

“Руските бойци обаче направиха точно обратното. Малко след началото на примирието те нападнаха Дебалцево. Ние загубихме 68 войника, 380 бяха ранени. И всеки ден от руска страна пордължава да се стреля. До този момент примирието е нарушено 1100 пъти”, заявява Порошенко.

Попитан смята ли споразумението от Минск 2 за провалено, той отговаря:

“Добрата вест е, че подкрепяните от Русия бойци в момента поне не стрелят с ракетомети и други тежки оръжия, както правеха преди.  Истината обаче е, че споразумението не действа. За нас Минск е надежда, не и реалност. Целият свят трябва да разбере, че Русия води война срещу Украйна. Всичко започна с руски сепаратисти, които през пролетта на 2014 г. бяха подкрепяни с руски оръжия. А от лятото на м. г. в Украйна се намират руски военни подразделения, десетки хиляди войници. Единственият начин да се спре тази война е цялостното изтегляне на руските войници.”

На въпрос какво мисли за членството на страната си в НАТО, Порошенко заявява:

“Не намирам за уместно сега да обсъждаме този въпрос. Той не е актуален. Длъжни сме да се концентрираме върху реформите. След това автоматично ще се стигне до референдум по членстото ни в НАТО и украинците сами ще решат. Ясно е едно – ние няма да допуснем Русия да ни нарежда в кой съюз имаме право да членуваме и в кой не. Ясно е и, че от 2008 г. е налице потвърждение, че за нас вратата на НАТО е отворена.”

А дали Порошенко може да си представи Световното първенство по футбол след три години да е в Русия, каквото решение има?

“Винаги се твърди, че футболът нямал нищо общо с политиката и че двете неща трябвало да се разграничават. Но възможно ли е това? Нашият най-успешен клуб “Шахтьор” от месеци е принуден да играе в Лвов, на 1200 км от Донецк, тъй като руски войници окупираха града им. Трябва да се заговори за бойкот на този мондиал. Докато руски войски са в Украйна, за мен световно първенство по футбол в тази страна е немислимо”, е позицията на Порошенко.

На констатацията, че САЩ, за разлика от Европа, обостриха тона спрямо Путин и питане дали Украйна може да разчита повече на Щатите, отколкото на Европа, президентът разсъждава:

“Единството между САЩ и Европа е решаващо за слагане край на конфликта. Ако насочвате въпроса си към дебата за оръжейни доставки, то не само САЩ ни помагат. 11 европейски партньорски страни ни подкрепят с военна техника и технически пособия. Става въпрос за отбранителни оръжия и военна подкрепа.”

Относно опасенията на германските граждани, че конфликтът в Украйна може да прерастне в мащабна война, Порошенко отговаря:

“Аз съм президент на мира, не на войната. Ненавиждам да се говори за една трета световна война, това дори не мога да го изрека. Вън от тези апокалиптични сценарии ние сме длъжни да свалим розовите очила и да прозрем, че вече не съществуват структурите за сигурност, които 70 години гарантираха мир в Европа. Един пример – Съветът за сигурност на ООН е безсилен, тъй като Русия като постоянна членка и същевременно агресор  непрестанно блокира решения. Ирак, Чечня, Афганистан – това бяха регионални конфликти, ограничени във времето. В Украйна сме свидетели на война, при която от всяка страна са изправени по 50 000 войника. Една война, при която Русия, най-мощната военна машина в Европа, участва. Това е глобална война, при която Русия не зачита нито една червена линия.”

На въпрос дали вярва, че в краен случай Русия би прибегнала до ядрени оръжия, Порошенко отговаря:

”Ако днес ми задавате този въпрос, ще отговоря: “Не, не смятам това за възможно.” Но ако бихте ме потитали преди 18 месеца дали смятам за възможно Русия да анексира Крим, щях да кажа “не”. Такъв щеше да е и отговорът ми на въпрос дали Путин би изпратил редовна войска в Източна Украйна. Просто е факт – за Русия вече няма червена линия.”

Каква е оценката на Порошенко за Путин?

“Той мисли, че действа в интерес на Русия. Аз мисля, че той действа против руските интереси. Путин иска да конролира Украйна, но това няма да му се удаде дори ако нападне Киев. Украйна никога досега не е била така единна, както сега при решимостта си да бъде свободна и демократична страна. Чрез руската агресия Путин превърна страната ни в толкова проевропейски настроена, както никой не би могъл и да си представи”, заключава Петро Порошенко.