Българинът изневерява сравнително рядко в сравнение с жители на други държави от бившия соцлагер, но за сметка на това е най-щедър към любовницата си. Това показва проучване на компанията за бързи кредити "Профи Кредит", проведено в четири държави - България, Полша, Чехия и Словакия.

Според проучването само 15% от българите са признали, че изневеряват на съпругите си. За сметка на това почти една трета от поляците (28%), една четвърт от чехите (25%) и 19% от словаците признават, че "хойкат".

Но нашенецът не жали пари - отклонява по 360 лв. средно месечно за любовницата си. За сравнение, изневеряващите в Полша, Словакия и Чехия инвестират средно съответно по 345, 262 и 195 лева на месец в своите паралелни връзки, показва проучването на "Профи Кредит".

Но заради най-ниските средни доходи в България тази щедрост се отплаща скъпо - един на всеки пет българи (22%), извършили изневяра, твърди, че е изпаднал във финансово затруднение в резултат от нея. Този процент е по-малък в Полша (21%), Словакия (14%) и Чехия (12%).

Около три четвърти от анкетираните българи, при които изневярата се е отразила по-тежко на  бюджета са прибегнали до вземането на заем, за да закърпят финансите си. Процентът е подобен в Полша (76%) и Словакия (78%), докато само 52% от фалиралите чешки неверници са теглили заем.

Изследването на "Профи Кредит" показва, че много малко български семейства планират месечните си разходи - едва 6% от тях поставят лимит за харчене, който се стараят да не надвишават.

Според изследването 22% от българите не коментират или не споделят напълно с партньорите си за какво харчат парите си. Такъв е случаят с 23% от словаците, 25% от поляците и 27% от чехите. Във всички участващи в проучването страни мъжете предпочитат да пазят в тайна доходите си, а жените – разходите си, като в Чехия и Полша жените далеч по-често запазват в тайна някаква част от своите разходи в сравнение с мъжете.

От проучването се вижда също, че една трета от домакинствата в България (34%) не успяват да спестят от  приходите си. В Полша (25%), Чехия (20%) и Словакия (18%) делът на семейните двойки, които не заделят средства за бъдещето, е значително по-малък. Над половината домакинства в Чехия (53%) и Словакия (50%) и една трета от тези в Полша (35%) спестяват някаква сума всеки месец, докато в България това успяват да направят само 23% от семейните двойки.