Путин разпореди пълна бойна готовност на Северния флот и още няколко подразделения тази сутрин в 8 часа московско време. Заповедта била заради извършването на внезапна проверка, уточни военният министър Сергей Шойгу.

Ще бъдат проверени над 40 000 бойци, 55 кораба и подводници, 110 самолета и хеликоптери. Основната задача на проверката е боеспособността на флота и възможността му да защити руските интереси в Арктика.

Бойната тревога е обявена след дългото отсъствие от публични прояви на президента Путин. От 5 март той не се е появявал, което породи стотици слухове - от болен, до станал баща на бебе от гимнастичката Кабаева, както и за готвен пуч от генерали. Днес руският лидер трябва да се срещне с киргиския си колега в Санкт Петербург и всички очакват да видят състоянието на вожда.

В петък ТАСС разпространи снимка на Путин с шефа на Върховния съд в резиденцията Ново Огорьово, но и това не можа да потуши разпространяването на клюки около неговото изчезване. А снощи тв Россия 1 излъчи филма "Крим - пътят към родината" за анексирането на полуострова точно преди една година.

От интервю с Путин към лентата става ясно, че Кремъл е бил готов да активира ядрения си арсенал преди година, когато "зелените човечета" завзеха Крим и в последствие го анексираха към Руската федерация. Въоръжените сили са получили указание от върховния главнокомандващ за вариант, в който да бъдат приведени в готовност ядрените оръжия на страната, разкрива самият Путин.

"Ние не знаехме как точно може да се реагира на присъединяването на Крим. И затова още на първия етап трябваше да дадем съответните указания на нашите въоръжени сили", казва той. На въпрос значи ли това, че е можело да бъдат използвани ядрените сили на страната, Путин отговаря: "Ние бяхме готови да направим това. Не се канехме, но ни принуждаваха." 

Във филма по случай годишнината от референдума - 16 март, на който кримчаните гласуваха да се отделят от Украйна, Путин оправда завземането на черноморския полуостров с думите, че е трябвало да защити руснаците и военните бази от това, което определи като националистическа хунта, завзела властта в Киев. 

Руският вожд обвини САЩ, че са организирали тримесечния бунт в украинската столица, който завърши с изгонването от власт на президента-приятел на Кремъл Виктор Янукович. Оттогава той се крие в Русия. 

Той обяснява и защо в Крим са били прехвърлени бреговите ракетни комплекси "Бастион".

"Това е най-ефикасният в света отбранителен комплекс, който защитава брега, защитава дадена територия. И за да се знае, че Крим е защитен, лично наредих "Бастион" да заемат такива позиции в Крим, че да бъдат виждани от Космоса", разказва Путин. 

По-нататък руският президент заявява, че руски подразделения са били готови да изведат сваления от власт украински президент Виктор Янукович от територията на Украйна по море, суша и въздух. Путин смята, че спасяването на живота на Янукович е благородна постъпка. Руският лидер твърди, че Руската федерация никога не е имала намерение да отделя Крим от Украйна, но когато властта в Киев е била свалена, е било взето решение да се проведе допитване до населението, дали то би гласувало за присъединяване към състава на Русия.

"Преди 89-а година никой не можеше да си представи, че Украйна и СССР няма да са заедно, когато Крим се оказа в друга държава, руският народ почувства, че са го ограбили", заявява в речта, в която се обявява присъединяването на Крим и Севастопол, руският президент Путин. „Това беше моя лична фраза", споделя във филма той. „Ако мислиш, че правиш история, тогава всичко свършва, ако няма увереност, че постъпваш правилно, че твоите действия не са за благото на народа, няма да се получи“, добавя той. 

„Не бих постъпил иначе, нямаше да постъпя така, ако не бях убеден, че така трябва. Ако мислех за санкциите... санкциите са лошо нещо, но ние действахме в интерес на хората. Да замениш това за пари, договори, банкови срокове – това е недопустимо. Да мислим така е недопустимо. Всички наши партньори трябва да уважават Русия и нейните интереси", обяснява кремълският вожд. 

Путин заяви още, че Крим не е чужда за Русия територия, а на полуострова живее предимно руско население, поради което страната е била длъжна да помогне на местните хора по време на размириците през пролетта на 2014 година.