Румънският финансов министър Дариус Вълков бе принуден да подаде оставка, след като прокуратурата започна разследване срещу него за злоупотреба с власт. Освен това той е заподозрян, че е прибрал около 2 милиона евро срещу които обещал гаранция, че ще даде обществена поръчка на съответната компания. Подкупът обаче е бил взет когато Вълков е бил кмет на град Слатина между 2010 и 2013 година.

"Говорих с Вълков и той ми връчи оставката си. Приех я", коментира премиерът Виктор Понта. Членове на семейството на Понта също са разследвани за корупция.

Оставката на министъра идва веднага след като президентът Клаус Йоханис поиска от министър-председателя да го отстрани от поста. По-рано държавният глава пусна прессъобщение, в което се казваше:

"Като се има предвид, че прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията започнаха наказателно преследване срещу министъра на финансите Дариус Вълков, очаквах от него да подаде оставка от поста, разбирайки, че засяга дейността и доверието в правителството - нещо, което обаче не се случи. В тази ситуация искам от премиера Виктор Понта да стартира процедура за отстраняване от длъжност на министъра на финансите Дариус Вълков".

Залавянето и осъждането на корумпирани лица по висшите етажи на властта са едни от големите разлики между България и Румъния. В годишните мониторингови доклади за състоянието на съдебната система това голямо различие винаги се отбелязва и се изисква от правораздавателните органи у нас най-накрая и те да предприемат мерки срещу подкупни политици.