СИМОНА РУСЕВА

Двама талибани камикадзета се взривиха по едно и също време пред две съседни църкви в пакистанския град Лахор и причиниха смъртта на 14 християни. Сред жертвите са и две деца. Ранените са най-малко 78 души, предадоха световните агенции, позовавайки се на говорител на пакистанските сили на реда.

Трагедията се е разиграла малко преди началото на днешната неделна молитва в католическа и протестантска църква в квартала “Йохана Абад” в Лахор, където живеят предимно християни.

Терористичните актове са били извършени при влизане на богомолците в храмовете. Нападателите явно са били подозрителни, охраната не ги е допуснала в църквите и камикадзетата са се взривили.

Така е била избегната по-голямата злина – взривове в препълнени храмове.

Според свидетел на трагедията главният вход на едната от църквите бил затворен. Вярващите са влизали през странична врата.

Точно там един мъж се взриви. Настана паника. По същото време се чу втора експлозия и пред съседната църква”, цитиран е свидетелят.

Друг разказва: “Бях в магазин в близост до църквата, когато се разнесе оглушителна експлозия. Веднага хукнах натам, но чух шумна разправия край съседната църква. Изтичах и видях, че се бият охранителят и непознат мъж. Когато той не успя да нахълта в църквата, се взриви.”

Местни жители изпаднали в гняв и подгонили двама мъже, за които смятали, че са замесени в атентатите. Така мъжете паднали жертва на разгневената тълпа. Те били линчувани и впоследствие изгорени живи.

“Това в никакъв случай не биваше да става”, заявил говорител на местната власт за пакистанската телевизия.

Малко след атентатите отговорност е поела радикална талибанска групировка в имейл, разпратен до известни журналисти. Авторът на електронното писмо оповестил също, че това било само началото. Неверниците са се готвели за цяла серия нападения срещу християнски храмове.

В Лахор живее многобройно християнско малцинство. До неотдавна градът се смяташе за сравнително сигурен. Положението там стана напрегнато, след като миналата година се провалиха мирните преговори между правителството и талибаните.

В Пакистан често се стига до екстремистки нападения срещу християни и представители на други религиозни малцинства. Най-жестокият атентат през последните години беше извършен през 2013 г. При нападение на църква загинаха над 80 християни.