Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-много обичам изявления на министри и пишман-анализатори, че преди да се прави нещо от гражданите, трябва политиците и държавната власт (маскирани по-благовидно под "държавата") да има цялостна визия. Я един кратък исторически преглед:

1. Държавната власт нямаше цялостна визия за IT индустрията -> днес сме в топ 3 на най-бърз интернет в света, световен хъб за аутсорсинг и IT индустрията дава най-високата заплата в страната. 

2. Държавната власт нямаше цялостна визия за катераческите стени -> днес "Уолтопия" на Ивайло Пенчев е номер едно в целия свят, като хем продава най-скъпо, хем продава и най-много.

3. Държавната власт имаше цялостна визия за туризма, но не му я наложи -> днес туризмът формира 14% от икономиката, без значение дали всичко в него ни харесва или не. Проблемите и в този сектор по-скоро идват от неспособността на държавата да си изгради адекватна инфраструктура и забраните на частния сектор да си изгражда собствена инфраструктура.

4. Държавната власт имаше цялостна визия за енергетиката -> днес енергетиката ни е почти колабирала, а безпомощни политици и популисти си мият ръцете с частни дружества на нейния вход, в които я отива 9% от сметката, я не. В топлофикационния сектор пък е цялото чиновническо войнство да удържи бизнеса на няколко съмнителни дружества и де факто фалиралата държавно-общинска "Топлофикация София" срещу възможността световни лидери като "Далкиа" в "Топлофикация Варна" да разширят бизнеса си и да предложат по-добри услуги.

5. Държавната власт имаше цялостна визия за водоснабдяването -> днес едно от малкото нефалирали ВиК-та е частното в София, почти всички останали са катастрофирали.

6. Държавната власт имаше цялостна визия за пенсионната и здравната системи -> днес и двете са почти фалирали, а за малко да унищожим и спестовния елемент, който е единствената мъждукаща надежда младите българи да получават пенсия, която да стига за нещо повече от пакетче семки и билет за автобус до центъра, където ще има партиен предизборен концерт. 

7. Държавната власт имаше цялостна визия за образованието -> през последната седмица си направих социалния експеримент да питам всеки 12-класник, когото срещна колко негови съученика заминават за чужбина. Нямаше нито един отговор, който да е под 40% от класа.

Така че, много моля всички, задръжте си цялостните визии за вашия дом, блок и фирма. Да си комунист не означава да членуваш в БСП, а просто да вярваш, че някакви чиновници могат да планират твоя или живота на децата ти по-добре от тях самите и да им наложат плана с полицейска бухалка.

P.S. Тия дни ще напиша нещо и за т.н."гражданското общество" което щяло да оправи политиците....поредната заблуда...пробутвана от политици и кандидат-политици.
 

*Коментарът на Владимир Каролев е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z

Ключови думи

Коментари

Безпощадно прав!

К. Георгиев

Само едно уточнение. ИТ сектора в България не е нищо особено в сравнение с белите страни. Основна спирачка е липсата на кадри, понеже държавното образование е неадекватно. В България има бърз интернет, понеже масово интернет мрежите се правиха много по-късно от белите държави и без да се спазват никакви правила при изграждането им, до такава степен, че от всяка сграда, дръвче или стълб висяха кабели и при първата лятна буря масово гърмяха лан карти и компютри.

Действителността е такава, каквто я описвате. Разбира се, истината никога не се харесва и затова са минусите. Медните мрежи в старите страни са с по-малки диаметри и затова ADSL им е по-бавен. Същата участ имат кабелните оператори на Запад. Когато стартираха LAN мрежите в България, цените на оптиката вече бяха паднали драстично. Ще добавя също, че доста българи работят в IT фирми на Запад. Но всичко това не променя написаното от Каролев.

Иван

Ще продължаваме да затъваме докато сме социалистическа, или както сега му викат - социална държава. Социализмът е смърт.

Лукара

Ненагледния ми сол-съветник! Златни ми Каролчо, верно златен излизаш, ама нали не ми е от джоба, дремеше ми на лука! Сега ше те сложа и шеф на техно-парка, че много ги разбираш тия работи, бе, немаш равен направо!

Характерно за обединените тролови усилия на Кутевчета, Сидеровчета и Ангел_Че-тата е писаници на простотии. Те и друго не могат да сътворят. Липсата на "държавни концепции" отнема хляба на комунистическите проруски създания!

Волтъпия

Нема нужда Лукара да сменя управата на Техно-парка, там и сега си е шеф агент на ДС!

Пак Волтъпия

ЕП не е със сигурност де! другаде се вгледайте!

На тоя дебил пак държавата му виновна! Ми дай да я разпуснем тая държава и всеки да се барикадира в къщи с пушката и да се върнем в Средновековието!

насо м.

относно точка 3: "14 % от икономиката е туризмът" ...тогава защо г-н Каролев лобира за разширяване на ски-зоната в Банско, при положение че концесионерът Юлен (офшорка) плаща годишно 277 000 лева на държавата?!? Сума, която се изкарва за 4 работни дни на пълен капацитет (12 000 скиора / ден х 58 лева ). Да не говорим, че изграждането на втори кабинков лифт е против закона. Позволявам си два извода: 1. г-н Каролев е лобист. 2. Държавата се страхува да ревизира тази концесия (както и много други неизгодни такива)

Дайте да направим нещо да спрете да пробутвате тоя смешник в публичното простанство... моля!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.