Българо-катарската дружба се разраства след втория ден от официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в арабското емирство. Катар има интерес от инвестиции в недвижими имоти, спа курорти, производство на храни, както и да популяризира българската история, съобщават от "Дондуков" 2. Намеренията проличали от среща на Плевнелиев с изпълнителния директор на катарската държавна инвестиционна корпорация "Катар Холдинг" Ахмад Мухамад aл Сайед.

Една от най-големите инвестиционни компании в света има желание да участва в развитието на туризма в България, включително на зимните и спа-курорти, твърдят от българското президентство.

„Изразен беше и интерес за инвестиции в културно-историческия туризъм в България и популяризирането на българската история“, заяви държавният глава пред български журналисти в Доха.

Плевнелиев отбеляза и че българското правителство е предложило част от парцела на военния комплекс на 4-ти километър в София да бъде предоставен на катарската страна, ако решат да инвестират в офисни и жилищни сгради.

"Парцелът е съседен за "София тех парк", който вече започва своето развитие", цитира думите на президента радио "Дарик".

Катарската държавна инвестиционна корпорация е заинтересована също така от сключването на сделки в строителството и стратегическите недвижими имоти и за получаването на концесии за добива на метали в България, включително на злато и мед.

 "Специален интерес има в минната индустрия. Може да е мед, може да е злато, може да са други метали, това е отрасъл, ориентиран към бъдещето. Катар е стратегически инвеститор, който търси съвместни производства, директни концесии и инвестиции в България", заяви Росен Плевнелиев.

Ахмад Мухамад aл Сайед е потвърдил пред българския президент интереса на корпорацията към проекти в земеделието у нас и към производството на месни и млечни продукти. Първите продажби на българско пилешко месо в Катар ще бъдат реализирани в рамките на два месеца.

"Ще видим много скоро първа търговска сделка за продажба на пилешко месо в Катар. Очаква се до два месеца да започнат доставките. Виждаме възможност и за млечни продукти - българско сирене, кашкавал, също така мед и месо. Очакваме и еднократни сделки", заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с Ахмад Мухамад aл Сайед. 

Създаването на дългосрочна национална програма в подкрепа на земеделието, която да се финансира от „Катар Холдинг“, е напълно възможна, но и държавата трябва да свърши много работа, защото Катар разчита на тясно сътрудничество с институциите“, коментира президентът. 

Той допълни, че успехът на такива проекти зависи и от активността на Българската селскостопанска академия, браншовите организации и специализираните селскостопански институти.

По време на срещата Ахмад Мухамад aл Сайед е подчертал готовността на държавната инвестиционна корпорация да подкрепи фирмите от България, които желаят да инвестират в Катар.

В последния ден от официалното си посещение в Катар Плевнелиев разговаря с председателя на парламента Мохамед бин Мубарак Ал Холейфи и беше гост на Музея на ислямското изкуство в Доха.