Исландия не е оттеглила молбата си за членство в Европейския съюз, а само е суспендирала преговорите за него, съобщи днес негова говорителка. В писмо до Европейската комисия дясното правителство Рейкявик я е уведомило, че „няма да се възползва от статута на държава-кандидатка“.

„Правителството на Исландия не е оттеглило официално молбата си“ (за членство – б.а.), каза Мая Коциянчич, говорителка на европейската дипломатическа служба. „Те са суспендирали преговорите за две години“.

Ако Исландия иска да се откаже от кандидатурата си, тя трябва да направи това пред Съвета на ЕС, т.е. пред Съвета на министрите по европейските въпроси, посочи говорителката.

„Прерогатив на Исландия е да вземе свободно и суверенно решение за това какви отношения с Европейския съюз да следва и ние напълно зачитаме такова решение“,  каза Коциянчич. „Въпреки всичко Исландия остава важен партньр за ЕС особено с участието си в споразуманието за Европейското икономическо пространство , членството си в Шенгенската зона и в Сътрудничеството по арктическите въпроси и вратите на ЕС остават отворени за Исландия“.

Тези споразумения означават, че Исландия е възприела икономическото законодателство на ЕС и че мужду нея и европейската зона за свободно пътуване известна като Шенген не съществува граничен контрол.

Комисията отхвърли коментари, че позицията на Исландия е поражение за ЕС и говори, привлекателността му е отслабнала. Това е първият в историята му случай, в който държава-кандидатка се отказва да преговаря.

„Политиката на разширяване на ЕС беше една от най-успешните и продължава да бъде една от добре установените политики на ЕС“, каза Коциянчич.

„Силата на привлекателността на ЕС се измерва в континента и в света“, каза говорителят на Комисията Маргаритис Скинас.  „Има много хора, много страни, много нации, които се стремят не само да се присъединят към ЕС, но и към ценностите и правата, на които хората се радват в ЕС“.

В момента извън Исландия преговори за членство водят Турция, Сърбия, Черна гора, статут на държави-кандидатки, чакащи дати за начало на преговори, имат Албания, Бившата югославска република Македония, статут на кандидатки очакват Босна и Херцеговина и Косово. Сегашната Комисия съобщи, че през петгодишния си мандат няма да предлага приемане на нови държави-членки, но преговорите със стремящите се към членство ще продължат.

Исландия реши да се присъедин към ЕС, след като беше тежко засегната от световната финансова криза през 2008 година. Страната обаче постепенно започна да се възстановява, докато Еврозоната и ЕС като цяло бяха поставени пред икономически предизвикателства, което допълнително охлади ентусиазма на островната държава.

„Това е суверенно решение на Исландия“, добави Скинас. „Когато нещата бяха трудни за тях, те искаха да се присъединят, сега искат да направят пауза...нашата врата е отворена“.