"Пишман-реформатори, викам аз. Някои се катерят по гърба на идеята РБ и всячески се опитват да съсипят опитите ни да се излезе от блатото за сметка на собственото си оцеляване. Ей този модел, ако не сменим, то и модела ‪#‎Кой‬ трудно ще променим".

Това е написал в профила си във Фейсбук Иван Иванов, зам.шеф на НС и депутат от гражданската квота на Реформаторския блок.

Повод за коментара на Иванов е новият състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП), одобрен от МС. Димитър Йотов стана председател на комисията, а Константин Арабаджиев и Константин Райков вече са нейни членове.

Новият състав на КЗП е утвърден без конкурс, а поводът за смяна на ръководството е изтичането на мандата на състава й. Йотов е съпруг на Мария Карабельова – Маргаритова, която е началник на политическия кабинет на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Двамата новоизбрани членове на КЗП пък са от ръководството на СДС, чийто лидер е министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

"Ако имаме претенция да сме нова и морална партия, трябва много да внимаваме", коментира пред Клуб Z Иванов. Според него срещу реформаторите има координирана атака от ДПС и Георги Първанов по повод  назначения. Иванов смята, че в комисията за потребителите има съмнения за роднинско назначение. "Ако оттеглим сега хората, може би ще е след дъжд качулка. Но трябва да сме внимателни занапред", обобщи Иванов.

Зам.-шефът на НС обаче отрече нападките на БСП, че военният министър Николай Ненчев прави чистка в "Терем" и назначава свои хора. Той поясни, че в дружеството се правят проверки и одити и много от тях вероятно ще бъдат пратени на прокурор. Именно за това БСП били недоволни от рокадите в "Терем"

Подобни мнение изрази и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него в "Терем" имало съмнения за сделки на нереални цени, плащане под масата, за отдаване на складови площи на изключително ниски цени.

Кънев обаче също се изказа резервирано за новия състав на КЗП.

По закон тази комисия се назначава с постановление на Министерски съвет. Това си е решение на МС, трудно ми е да го коментирам, не съм участвал в обсъждането. От експертна гледна точка смятам, че съставът е рисков. Това е изключително специализиран професионален орган. Не съм сигурен, че така предложените хора имат капацитета, дай Боже да не съм прав, заяви Кънев.

От ДБГ коментираха, че позицията шеф на КЗП не е конкурсна, а мандатна, по подобие на министрите и зам.министрите. В съобщение от партията посочват, че кандидатурата на Йотов е била обсъдена  и има подкрепа от Реформаторския блок.