Европейският парламент гласува днес в Страсбург да свали на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев по негова молба, съобщи пресцентърът на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Това е част от ускорена процедура, приложена по изрично настояване на Станишев пред правната комисия на институцията, се казва в съобщението.

Станишев, който е лидер на ПЕС, информирал колегите си, че в два последователни мандата като народен представител в България се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото срещу него по обвинения за изгубени секретни документи, докато е бил министър-председател (2005-2009 година).

Прокуратурата е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за административна глоба, но той е отказал, за да изчисти името си и съдът да се произнесе по  обвиненията, които той окачествява като „абсурдни“ .

"Поисках ускорена процедура, защото смятам, че не е редно Европейският парламент да става терен за развихряне на нашенски политически страсти. Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции. В България е добре известно, че делото срещу мен е политическо“, казва Станишев в коментар разпространен от пресцентъра му.

Той припомня и че създадената през 2009 г. специална парламентарна комисия, която да го разследва не успяла да намери нищо освен „липсващи седем секретни документа“.

„Те представляват около 0,2% от целия обем класифицирана информация, която минава през министър-председателя, и  има категорични свидетелски показания, че са върнати от мен", казва още той.