Таксите, които банките начисляват на търговците при плащания с дебитни и кредитни карти, ще бъдат ограничени с правила валидни за целия Европейски съюз.

Европейският парламент одобри днес регламент за това, който ще важи за трансграничните и за националните картови плащания, съобщи неговата пресслужба.

„Това законодателство, съчетано с предстоящата Директива за платежните услуги, ще създаде равни условия за плащания в цяла Европа. Правилата трябва да повишат прозрачността при налагането на таксите, да стимулират конкуренцията и да дадат възможност на търговците и потребителите да избират картовите платежни схеми, които им предлагат най-добри условия“, заяви испанският евродепутат Пабло Салба от Европейската народна партия, който беше докладчик по регламента.

Той беше приет с 621 на 26 гласа и 29 „въздържали се“.

Въпросната такса е комисиона, която банката на търговеца привежда на банката издала картата на купувача, като тази сума се удържа от цената на сделката. Европейската комисия смята, че след като веднъж влезе в сила таванът ще спести на потребителите в ЕС 6 милиарда евро годишно.

При трансграничните плащания с дебитни карти договореното ограничение е 0,2% от стойността на сделката. То ще важи и за вътрешни разплащания след преходен период от пет години. През него държавите-членки могат да ограничават средната претеглена цена на всички вътрешни трансакции в рамките на дадена картова схема до 0,2 на сто.

За по-малки трансакции с дебитна карта в рамките на една държава-членка националните власти ще могат също да определят максимална фиксирана такса от 5 евроцента на сделка след петгодишен преходен период.

За трансакции с кредитни карти таксите ще бъдат ограничени до 0,3% от стойността на сделката. Страните-членки, ако желаят, могат да определят по-ниска такса за вътрешните разплащания с кредитни карти.

Новите правила не важат за тегленето на пари в брой от банкомати и за търговски карти, използвани само за плащане на бизнес разходи.

Те няма да се прилагат и към т.нар. тристранни картови схеми като например Diners и American Express (при които участва само една банка), при условие че картата е издадена и се обработва по същата схема.

След три години регламентът ще е в сила и за тристранните картови схеми, които лицензират други оператори да издават карти и по този начин де факто действат като четиристранни картови схеми.