275 спасителни дейности и помощни операции са извършени през вчерашния ден от служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщиха от МВР. 256 от акциите са били свързани с оказване на техническа помощ и съдействие на други структури на МВР за  отстраняване на опасни предмети, отводняване, катастрофи с транспортни средства, помощ на пострадали граждани за транспортиране до лечебно заведение, спасяване на животни, извличане на лекотоварни автомобили, микробуси и автобуси.

След падналите обилни валежи от сняг водните количества в по-голяма част от страната са високи. Остава в сила бедственото положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, а също в Гълъбово, Минерални Бани, Батак, Якоруда, село Ерул в община Трън. Най-сериозна остава ситуацията в областите Смолян и Кърджали, предупреждават от пожарната.

Ето и ситуацията по области към тази сутрин:

Хасково

Продължава работата по почистване на затворените пътищата Крумовград – Ивайлоград, Димитровград – Симеоновград, Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново.

В резултат на аварирали и скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 119 села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли.

Пазарджик

На територията остават 57 населени места без електрозахранване и водоснабдяване. Продължава да бъде затруднено движението по пътищата Велинград – Сърница, Велинград – Юндола, Белово – Юндола и Батак - Доспат. Остава в сила обявеното бедствено положение в община Велинград и община Сърница, където продължава работата на екипите ПБЗН за отстраняване на паднали дървета и клони.  Блокираните в хижа „Христо Смирненски“ 17 човека са снабдени с храна и агрегат за ток и гориво. И днес ще продължи работата по почистването на пътя до хижата с помощта на роторен снегорин.

Смолян

Все още обстановката в областта остава усложнена. И в момента в Смолян се работи за почистване на пътната инфраструктура и възстановяване на електропреносната мрежа. Служители на ПБЗН оказват съдействие на дежурните екипи за възстановяване на електрическото захранване на населените места. През последното денонощие в оперативния център в Смолян са приети и обработени над 90 сигнала за произшествия, като основно сили и средства са били насочени към издирване и спасяване на хора. Остават затворени проходите Превала от направление Смолян-Стойките-Широка лъка–Девин, прохода Мадан-Печинско-Златоград. Съвместно със сили на горското стопанство се работи за отстраняване на паднали дървета, за осигуряване на проходимост на пътищата, за пътно-поддържащата техника и спасителните екипи. Оказва се съдействие за пробиване на пътища към откъснати населени места по територията на област Смолян.

На всички проходи е осигурено полицейско присъствие с цел нормална проходимост на автомобилите при зимни условия. Към момента няма данни за бедстващи хора. Осигурен бе хляб за община Рудозем.

Пловдив

Все още на територията на областта има населени места без ток, общо те са 11. Екипите на електро-разпределителните дружества, подпомагани от ПБЗН, работят по отстраняване на авариите. Екипите на вътрешното ведомство вчера работиха предимно по получените сигнали за отводнявания на обекти и отстраняване на паднали дървета. На територията на областта все още трудно проходими остават пътищата Перущица – с. Скобелево, пътя за Кръстова гора, пътя за с. Манастир и пътя за махала Лъгът и Балкан махала, община Лъки.

Кърджали

Дежурните екипи на РДПБЗН-Кърджали отработиха 55 сигнала за отстраняване на паднали дървета, транспортиране на болни хора за хемодиализа и оказване съдействие на екипите на електроразпределителното дружество. 280 населени места са без ток, основно в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване.

Стара Загора 

Остава в сила обявено бедствено положение на територията на община Гълъбово.

Високо е нивото на р. Сазлийка в района на подстанция Гълъбово, като днес се очаква нивото на реката да започне да спада. Изцяло силите и средствата на община Гълъбово, "Мини Марица" и ПБЗН са насочени към укрепването на изградената временна дига около електрическата подстанцията. Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев продължават да са без ток.
На територията на община Раднево се работи за отводняване на мазета и дворни места в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.