Министерството на отбраната съобщи, че министър Николай Ненчев е освободил от длъжност директора на служба „Военна информация“ Веселин Иванов.

Това е поредна смяна по върховете на службите, след като миналата седмица оставки подадоха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. 

"С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.", е цитиран да казва министър Николай Ненчев от пресслужбата на военното ведомство.

Служба "Военна информация" е наследник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската армия. Законът за досиетата предвижда Комисията да огласява принадлежност и към тази служба като част от репресивната машина на бившия комунистически режим. 

Министър Николай Ненчев влезе в открит конфликт с досегашния шеф на военното разузнаване заради отказа на Иванов да предаде архива на службата на Комисията по досиетата, както го задължава законът.

"Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на Алианса. Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват", е коментирал още министърът.

За временно изпълняващ директор на служба „Военна информация“ е назначен полк. Светослав Даскалов.

"Министър Ненчев очаква от новото ръководство на служба „Военна информация“ да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности. В момента има и постъпила информация за нередности в Службата, които трябва да се проверят, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия", съобщава още министерството.