Заур Дадаев - чеченецът, поел отговорност като организатор на убийството на Борис Немцов, е патриот и е бил готов да даде живота си за родината.

Това заяви проруският чеченски президент Рамзан Кадиров, цитиран от в. "Комерсант". Той нареди на секретаря на Съвета за сигурност Вахит Усманов да разследва обстоятелствата около уволнението на Дадаев от Вътрешните войски на руското МВР.

Дадаев е бивш заместник-командир на чеченския батальон "Север".

„Той не би могъл да направи и стъпка против Русия, заради която много години е рискувал собствения си живот. Такъв храбър воин е бил и Беслан Шаванов, загинал вчера при опит да бъде задържан“, написа Кадиров в социалните мрежи и отбеляза, че Заур Дадаев е бил награден с орден за мъжество и редица медали.

Рамзан Кадиров (на снимката) обяви Заур Дадаев за патриот. Снимка БГНЕС

Дадаев заявил, че Немцов бил убит заради нееднократни негативни изказвания за мюсюлманите и тяхната религия, твърди пред "Комерсант" неназован източник, близък до следствието. Бившият боец от Вътрешни войски твърди, че научил за тези изказвания на опозиционера през януари 2015 г.

"Като човек с дълбока вяра Заур Дадаев не е могъл да преглътне такава обида. Фактически Дадаев призна за организирането на това престъпление. Затова каквито и да е скандални разобличения или задържания в рамките на разследването следва да не се очакват", изтгъкна източникът.