СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Главнокомандващият силите на НАТО в Европа, американският генерал Филип Брийдлав, преувеличава военната намеса на Русия в Източна Украйна и често влиза в ролята на подстрекател. Това е опасна пропагнда. В Германия вече се питат дали това не е опит да се провалят усилията на канцлерката Ангела Меркел за намиране на дипломатическо решение на кризата в Украйна.

Това пише в най-новия си брой сп. “Шпигел”, като констатира: “Обама подкрепя курса на Меркел по отношение на украинската криза, а хардлайнерите във Вашингтон подклаждат конфликта с Москва. Преди всичко това е главнокомандващият силите на НАТО в Европа. Берлин е разгневен.”

Изданието посочва също, че дори се наложило германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер да разговаря по “случая Брийдлав” с генералния скеретар на пакта Йенс Столтенберг.

Дипломат номер 1 на ФРГ потвърждава написаното: “Истината е, че на два пъти се обадих в НАТО, когато ставаше въпрос за разминаване на нашата информация с тази на отбранителния съюз и на САЩ. Никой не желае да се развихрят спорове между нас.”

По информация на “Шпигел” германското правителство е било изненадано и дори стъписано от предупрежденията на ген. Брийдлав, направени в края на февруари т. г. във Вашингтон. Тогава той говори за крайно влошаване на обстановката в Украйна. Същевременно заплахата от ескалация, идваща от Русия, все повече нараствала.

Точно по това време германските власти и външното разузнаване БНД са разполагали с информация, че примирието в Донбас е крехко, но то все пак се спазва.

“Калъпът винаги е един и същ. От месеци ген. Брийдлав говори открито за руска активност в Източна Украйна – придвижване на войски към границата, вкарване на тежки оръжия, някакви си колони руски танкове. И винаги статистиката на Брийдлав е с доста завишени цифри в сравнение с тази на други натовски партньори. Неговите твърдения са добре дошли за хардлайнерите в американския Конгрес и в самата НАТО”, жигосва “Шпигел”.

Подобно поведение силно тревожело правителството в Берлин, в канцлерството вече говорели за “опасна пропаганда”.

Не само оспорваният главнокомандващ силите на НАТО в Европа внасял объркване. Имало и доста други “актьори смутители” в търсенето на дипломатическо решаване на кризата в Украйна. Преди всичко това била Виктория Нюланд, шефката на дирекция “Европа” в щатското външно министерство – Държавиня департамент. Нейната цел била ясна – щатски оръжейни доставки за Киев. Нюланд и компания знаели много добре, че зад тях твърдо стоят опозиционните републиканци, но и доста влиятелни политици от лагера на демократите на президента Барак Обама.

На фона на всичко това Обама изглеждал самотник. Той застанал зад позицията на Меркел в търсенето на дипломатическо решение на конфликта в Украйна. В същото време обаче не се противопоставял на определени кръгове, които подклаждат напрежението спрямо Русия и настояват за оръжейни доставки за Украйна.

“Поведението на Брийдлав е съгласувано с Белия дом и с Пентагона, твърдят във Вашингтон. На генерала му била вменена ролята на “супер ястреб”, който трябва да упражни натиск върху сдържаните трансатлантически партньори. В случая политическата дейност на убеждаването и военната пропаганда вървят ръка за ръка. От месеци в канцлерстовто клатят глава, когато НАТО под ръководството на Брийдлав публично оповестява за придвижване на руска войска и танкове. Нито експертите по Русия, нито анализаторите на разузнаването БНД се съмняват в това, че Москва подкрепя руските сепаратисти военно. Това, което безпокои Берлин, е начинът, по който Брийдлав взима публично становище. Отчасти с погрешни твърдения или чрез пресилени констатации”, посочва “Шпигел”.

Имало и куп други примери в тази посока, изданието посочва един от тях. Когато преди близо три седмици се е провеждала срещата на високо равнище в Минск с участието на Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Владимир Путин и Петро Порошенко, украински военен източник , както и американски генерал съобщили, че в нощта на дипломатическия маратон 50 руски танка и ракетни системи са пресекли границата и са се насочили към Луганск. Берлин незабавно е наредил на разузнаването си да даде становище по изнесеното. От БНД отговорили, че на техни сателитни снимки се виждат само няколко бронетранспортьора.

Самият ген. Брийдлав често изпадал в противоречия. В интервю за германския в. “Франкфуртер алгемайне”, публикувано на 18 ноември м. г., той бил категоричен, че “има редовна руска войска в Източна Украйна”. Само ден по-късно за сп. “Щерн” казал, че не ставало въпрос за военни подразделения, а за “експерти, обучаващи сепаратистите”. Като цифра Брийдлав първо посочил между 250 и 300 души, после между 300 и 500, накрая от НАТО заговорили за 1000 души.

“На 12 ноември м. г. при посещението си в София Брийдлав заяви, че през последните дни руски военни колони, предимно танкове, артилерия, противовъздушни системи и бойни отряди са навлезли в Украйна. Това потвърдили и наблюдатели на ОССЕ. Наблюдателите обаче тогава съобщиха, че са засекли само военни конвои на територията на Източна Украйна. Изобщо не ставаше дума за навлезли от Русия бойни подразделения”, припомня “Шпигел”.

Преди публикацията журналисти от списанието са потърсили Брийдлав, като са му предоставили своите констатации и са го уведомили за разработката си. Генералът отговорил писмено: “Заставам зад публичните си изявления, които направих по време на украинската криза. Нормално е не всеки да е съгласен с моите преценки.”

Стратегията на НАТО била да получава точна и навременна информация по актуални събития.

“Като съюз, който се основава на фундаменталните ценности свобода и демокрация, нашият отговор на пропагандата не може да бъде още повече пропаганда. Единственият ни отговор е истината”, врича се генералът.

“Във федералното правителство се опасяват, че изявленията на Брийдлав са в ущърб на Запада. В никакъв случай не бивало на руската пропаганда да се отговаря със собствена пропаганда, а с аргументите, каквито има единствено една правова държава. При това прави впечатление, че Брийдлав прави публични изявления в моменти, когато при трудни мирни преговори се прави крачка напред. Германия трява да може да разчита на подкрепата на съюзниците в усилията й за мирни решения”, пише “Шпигел”, позовавайки се на правителствени кръгове в Берлин.