Тридесет и петима учители от Националната гимназия за древни езици и култури са подали заявленията си за напускане пред и.д. директор Мариела Папазова. Това е станало само ден след трагичната смърт на един от дългогодишните преподаватели в училището – Бойко Атанасов, и в разгара на скандалите в сграда да бъде Класическата.

„Не знаем какво ще се случи в понеделник, какво правим с учебния процес, а къде го провеждаме е друга тема“, обясни учителката по латински език Марта Методиева пред Дарик.

Не е ясно дали директорката ще разпише оставката на повече от половината си учители. Факт е, че заявленията са подадени и ако не бъдат оттеглени, влизат в сила след изтичане на 30-дневния законов срок. 

Темата със сградата също остава обтегната – според заповед на културния министър Вежди Рашидов НГДЕК вече трябва се е върнала обратно на ул. „Баба“ 3 в квартал „Модерно предградие“.

В сряда, когато бе първият ден на новото място, Папазова отказа да допусне учениците в сградата заради липсата на разрешително от столичната РЗИ. Директорката е била причината часове да няма и в четвъртък. От Министерството на културата са заявили на Папазова, че нужда от такова разрешение по закон няма, но тя е настояла, че няма да пусне децата преди то да бъде издадено.

В четвъртък, след среща за проблема със сградата, почина един от най-обичаните учители в гимназията – Бойко Атанасов. Петъчният ден, когато е била подадена груповата оставка, бе и ден на траур в НГДЕК. Във вторник от 10,30 часа в църквата „Свети Седмочисленици“ ще бъде поклонението на Хер Атанасов, както обичаха да наричат учителя по немски в Класическата.

Сред родители вече се прокрадват идеи да отпишат децата си от НГДЕК заради невъзможността да се провежда нормален учебен процес и силно напрегнатата атмосфера в училището.

Допълнително безпокойство в Класическата причини и дисциплинарното уволнение на учителя по история Митко Делев в четвъртък – само месец, след като бе възстановен от съда на работа след първото му уволнение през 2012 г.

Площад Славейков