В Русия са задържани двама заподозрени в убийството на опозиционния политик и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов, предодха световните агенции. В същото време много наблюдатели вече изразяват дълбоко съмнение, че зад убийството миналия петък вечер в Москва, на метри от Кремъл, стои самият президент Владимир Путин. Предполага се, че вдъхновители на покушението са хора от руския елит, които искат да свалят стопанина на Кремъл от власт.

Сега мнозина в Русия и извън нейните предели се питат губи ли Путин почва под трона си?

Руският политолог Борис Кагарлицки е убеден, че господарят на Кремъл ще бъде свален от власт. И това ще стане, въпреки народната подкрепа за Путин и неговата популярност. Това изобщо нямало значение. Ключова роля играел елитът, който бил готов на всичко, за да защити собствените си интереси.

“Става въпрос за около 300 души. Преди точно тези хора подкрепяха Путин, това вече е минало. Сега те настояват Путин да се оттегли”, заявява Кагарлицки за германския в. “Нойес Дойчланд”.

Борис Кагарлицки е ръководител на московския Институт за изследвания на глобализацията и миграцията.

Той изразява дълбокото си убеждение, че зад убийството на Борис Немцов не би могъл да стои Путин. Според политолога това е “онази част от руските тайни служби, която непременно иска Путин да се оттегли от властта и Русия да се помири със Запада”. Тази част от руските тайни служби подкрепяла либералите в правителството и кръговете около тях.

“Путин не би могъл да стои зад убийството на Немцов, от подобен акт той не може да извлече ползи. Това убийство е от полза за опозицията. Пред вратата на Путин просто беше сложен един труп”, заявява Кагарлицки.

Той прогнозира оттегляне на Путин по “модела Борис Елцин”, който през 1999 г. подаде оставка като президент на Русия и определи Путин за свой наследник в Кремъл.

“Путин ще постъпи по същия начин. Щом, както на Елцин, му дадат гаранции за личната му сигурност и за собствеността и парите му, той ще се оттегли”, смята политологът.

На друго мнение е германският му колега и експерт по Русия проф. Ханс-Хенинг Шрьодер – в момента Путин се радва на огромна подкрепа сред населението, опозицията практически е без всякакво влияние.

“Практически сега Путин за руснаците е незаменим. Изобщо не се забелязва да се е задал възможен негов конкурент за Кремъл. Такъв политик би следвало първо да се изгради. Подобна тенденция не се забелязва”, смята Шрьодер.