Висшият съдебен съвет не прие оставката като следовател на бившия вече шеф на Столичната следствена служба (СтСлС) Петьо Петров. "За" на днешното заседание гласуваха само 12 членове на съвета.

Както Клуб Z писа, сутринта главният прокурор Сотир Цацаров внесе като извънредна точка депозираната от известния като Пепи Еврото магистрат молба за напускане, считано от 5 април. Той подчерта, че трябва да се спази законът независимо за кого става дума, и че вече тече предизвестието от един месец.

След разгорещена дискусия, на която Цацаров каза, че прокуратурата има интерес Петров да бъд освободен, стана ясно, че ВСС не е съгласен следователят да се изсули през задния вход и да си получи полагаемите му се минимум 18 заплати при напускане.

В началото на февруари магистратът подаде заявление за напускане първоначално на шефския пост в следствието. Това се случи, след като Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов (обвинени, че са опитали да подкупят именно Петров, б.р.). Цонев дори се съгласи на извънсъдебно споразумение с България, иначе щеше да осъди страната в Страсбург. 

В мотивите към решението си тогава ВКС изрично посочи, че агентът под прикритие Петьо Петров се е опитал да подтикне обвиняемите към даване на подкуп.

ВСС днес не прие оставката на Петров, а представляващият съвета Соня Найденова постави въпроса за проверката, която прокуратурата извършва по случая. Тя изтъкна, че ако има достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу Петров, ВСС може да го освободи от системата дисциплинарно и без финансово обезщетение.