Шест бойни кораба на НАТО влязоха днес в Черно море за участие в съвместни учения на военноморските сили на България, Румъния и Турция.

Това съобщиха от Военноморското командване на пакта.

Флотилията се състои от американския крайцер "Виксбърг", германския танкер "Шпесарт" и фрегатите "Тургутрейс" от Турция, "Ализео" от Италия", "Фредериктън" от Канада и "Кралица Мария" от Румъния.

Ученията включват тренировка по противовъздушна отбрана и отбрана срещу подводници, а също така отработване на отбълскване на атака от страна на малки съдове и маневриране в състава на групировката, се казва в съобщението.

Шестте кораба са от Втора постоянна военноморска група на НАТО. Тя е командвана от американския вицеадмирал Брад Уилямсън.

"Ученията, които ще проведем с нашите съюзници в Черно море, предполагат подготовка за различни мисии на НАТО, които трябва да изпълняваме, като изхождаме от нашите ангажименти по колективната отбрана. Ние сме тук по покана на турското, българското и румънското правителства и смятаме да подобрим оперативното взаимодействие на нашите флотове", каза Уилямсън.