Великобритания се превръща в рай за офшорния капитал, а милиарди нелегално богатство са инвестирани в луксозни имоти в страната, особено в Лондон, показва доклад на Transparency International, цитиран от в. Guardian.

Според организацията основен проблем за пазара на имоти и прането на пари са регулациите, които позволяват имоти да се купуват от офшорни компании с неясни собственици. По този начин проверките за пране на пари лесно могат да бъдат заобиколени.

Около 41 хил. имота в Лондон са на чужди компании, като 89% от тях са регистрирани в Британските Вирджински острови, островите Джърси и Гърнси, о. Ман и други офшорни зони.

От 2004 г. досега са разследвани сделки с недвижимости за над 180 млрд. лири стерлинг. Според организацията обаче тези разследвания покриват едва 1% от продажбите, особено в Лондон, осъществени през последното десетилетие.

"Високият сегмент от пазара на имоти е изключително уязвим по отношение прането на пари, особено поради капиталоемката му природа. Луксозните имоти във Великобритания осигуряват така желаният статус на богатство и благоприличие и са безопасно убежище за престъпници", посочва организацията.

През миналата година чужденци са купили имоти на Острова за над 25 млрд. британски лири, според данни на консултантската компания KPMG. Германия остава далеч назад със само 16 млрд. паунда.

Сенчестият капитал, макар и концентриран в сегмента на луксозните имоти, засилва подкрепата за ръста на цените, особено в Лондон, като ефектът се разпространява по веригата на пазара дори и извън столицата. В същото време заради потенциалните печалби строителните компании се пренасочват от сегмента на достъпните жилища към луксозните къщи и апартаменти. Така се създават и цели "призрачни общности" с безброй празни сгради.

Transparency International препоръчва британските власти да направят промени в правилата за регистрацията. Чуждите компании, използвани като прикритие от богати физически лица, трябва да бъдат принудени да разкрият истинските си собственици, както и цените на закупените от тях имоти. Препоръчва се също така да се сложи "таван" на парите в брой, с които може да се плащат сделките.