Европейският съюз днес осъди руски отказ да допусне представители на Полша и Латвия на погребението на опозиционния лидер Борис Немцов.

Говорителка на Комисията отхвърли официалната обосновка на Москва, че те биха застрашили реда и сигурността в страната.

По-рано през деня руските гранични власти отказаха да пуснат в страната председателят на полския Сенат Богдан Борушевич и латвийската евродепутатка Сандра Калниете.

Полското външно министерство съобщи, че отказът за Борушевич бил представен като ответна мярка на европейската визова забрана наложена на председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко след анексията на Крим.

В разговор по телефона с АФП от московското летище Шереметиево Калниете обясни, че я накарали да чака два часа, след което ѝ заявили, че не може да влезе в Русия. Когато поискала обосновка, те и цитирали номер на член от кодекс, но никой не знаел какво пише в него.

"Отказът да се позволи на няколко души, включително на Сандра Калниете, член на Европейския парламент, да влязат на територията на Руската федерация е на първо място очевидно нарушение на основни принципи", каза Мая Коциянчич, говорителка на европейската дипломатическа служба.

Тя посочи, че Калниете е пътувала с дипломатически паспорт и руската мотивировка, че тя "представлява заплаха на сигурността на държавата или за обществения ред в Руската федерация, по наше мнение не изглежда обяснение вдъхващо доверие".

"Това не е първият път, когато виждаме такъв отказ по очевидно произволни причини, призоваваме руските власти към максимална прозрачност и очакваме, че ще бъдат взети мерки да се избягват такива инциденти за в бъдеще, например като се публикува списък на лицата със забрана за влизане, какъвто случаят не е сега", добави говорителката.

Немцов (55 г.), бивш вицепремиер и главен критик на президента Владимир Путин, бе убит с четири изстрела от пистолет от неизвестни извършители на мост над Москва река късно в петък.