СИМОНА РУСЕВА

Официален Киев обяви днес, че започва изтеглянето на тежките си оръжия от зоната на конфликта в Източна Украйна.

“Украйна днес започва да изтегля 100-милиметровите си оръдия. Това е първата стъпка към цялостно изтегляне на тежките оръжия”, гласи официалното съобщение на генщаба на украинската войска.

Тази стъпка беше договорена в Минск на 12 февруари. Примирието трябваше да настъпи на 15 февруари, но до днес оръжията не замлъкваха. Киев беше категоричен, че няма да започне изтеглянето на тежкото си въоръжение, преди на настъпи трайно спиране на огъня от страна на сепаратистите. 

Говорител на украинската армия оповести вчера, че на този ден за първи път от 15 февруари не е загинал нито един войник.

Също вчера проруските сепаратисти обявиха, че започват да изтеглят тежките си оръжия. Днес те отново потвърдиха, че процесът е в ход, но все още няма потвърждение от независим източник, че това е факт.

От своя страна Киев обвинява сепаратистите – имало изтегляне на оръжия от определени райони в Източна Украйна, но те се пренасочвали към други горещи точки.

Генщабът на украинската армия настоява процесът на изтегляне на оръжията да се наблюдава единствено от представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Същевременно наблюдателите на ОССЕ обвиняват участниците в конфликта, че не подават надеждна информация – нито къде точно са разположени въпросните тежки оръжия, колко са те на брой и по каква дестинация ще се изтеглят. Самите пратеници не били в състояние да инспектират всичко на място поради заплаха за живота им.

Снощи руският външен министър Сергей Лавров призова правителството в Киев най-сетне да започне да изтегля оръжията си от Донбас. Позицията на Киев за начало на изтеглянето едва при трайно примирие била “смешна”. Всеки отлично знаел, че “там не може да има идеално примирие, нито е налице перфектна система по прекратяването на сраженията”.

Главнокомандващият войските на НАТО ген. Филип Брийдлав от сутринта предупреди от Вашингтон за опасност от драматична ескалация на конфликта в Източна Украйна. Той обвини руския президент Владимир Путин, че продължава да изпраща оръжия в Донбас – хиляди бойни машини, руски войници и артилерия. Според Брийдлав незабавно трябвало да се направи така, че да настъпи сваляне на напрежението.

Той обаче изключи военно решение на конфликта: “Длъжни сме да стигнем или до дипломатическо, или до политическо решение. Ние не искаме мащабна война в Източна Украйна.”

Същевременно гражданите на Мариупол не скриват опасенията си, че отново ще станат мишена на проруските сепаратисти. Градът беше отвоюван от украинските сили, но контролът на Киев там е слаб.

Според кмета на Мариупол Юрий Котлубей, цитиран от АФП, само за последните седмици 25 000 цивилни граждани са напуснали града поради страх от нови нападения. Сега периодично се провеждали учения с вой на сирени. Така хората се подготвяли за евентуална евакуация в случай на нападение.