Два законопроекта за изменение на един и същи закон – този за бежанците и убежището – ще бъдат обсъждани в Комисията по вероизповеданията и правата на човека в четвъртък.

Те са предложени от две партии, които имат сериозни различия по този въпрос - „Атака“ и Движението за права и свободи.

Предложенията на ДПС, внесени от Тунчер Кърджалиев, са свързани с транспониране на последните директиви от Европейския парламент, които все още не са отразени в закона. Термините „статут на бежанец“ и „хуманитарен статут“ например остават в употреба, но се обединяват под шапката на „международна закрила“. Добавя се и правото на чужденците с предоставено убежище да получат информация за правата и задълженията, вървящи с новия му статут, на разбираем за него език.

Особено внимание се обръща и на правата на малолетните и непълнолетните бежанци. На тях ще трябва да им се осигурява не само достъп до образование, както беше досега, но и възможност да се занимават с игри и развлекателни дейности, подходящи за възрастта им.

В тази връзка в преходните и заключителните разпоредби ДПС предлагат да се осигури задължителна предучилищна подготовка на децата бежанци, както и безплатно обучение в държавните и общински училища. Включено е и допълнително интензивно обучение по български език, като всичко това ще се финансира от централния бюджет.

„Атака“ начело с лидера си Волен Сидеров предлага премахването на два члена, даващи право на бежанците с постоянна и временна закрила да се съберат със семействата им на територията на България. Подобна промяна би нарушила директивата на Европейския съвет 2003/86/EC, която дава това право на бежанци.

Мотивът на националистите за промяната е, че подобно право би могло да доведе до натоварване на социалната система и създаване на напрежение в нея. Те изтъкват, че става въпрос за „многочислени семейства от предимно арабски и африкански произход“, за които е „практически невъзможно“ да се намери точна информация за членовете на семейството, което създавало „заплаха за националната сигурност и демографския баланс в страната“.