Когато на 22 февруари в “Кодак Тиътър” в Лос Анджелис сияещата Джулиън Мур взе “Оскар” за главна женска роля във “Все още Алис”, триумфираха не само тя и екипът на филма, но и дизайнерите от “Шанел”, в чийто тоалет се появи.

От години в Холивуд е традиция най-престижните модни къщи да се надпреварват кой да облече актрисите, номинирани за главна женска роля, и особено тези, за които има най-много залози, че ще грабнат статуетката. Често обаче несполучливите тоалети са имали обратния ефект: вместо красив лебед – грозно пате.

Историята на наградите показва, че в началото видът на победителките е бил, меко казано, семпъл. Модният блог Shrimpton Couture прави преглед в снимки как са еволюирали тоалетите на носителките на “Оскар” за главна женска роля от 20-те години на миналия век до днес.

20-те години

Снимки Shrimpton Couture

Тъй като наградата е връчена за пръв път през 1929 г., единствената лауреатка на десетилетието е Джанет Гейнър. Това е и единственият случай в историята на Академията, когато актрисата е наградена не за една, а за три роли едновременно в три различни филма. Тогава още името "Оскар" не е измислено.

Днес нимката на Гейнър изглежда, меко казано, семпла: няма и следа от блясъка и суетата от последните десетилетия.

В холивудските среди се говори, че миньончето Гейнър, която без проблем се напъхвала в дрехи за тийнейджъри, се е сдобило със семплия си тоалет от магазин за детски дрехи, като го е освежило с копринено шалче.

30-те години

През това далечно десетилетие само два пъти са раздавани награди на Академията. През 1930 г. Мери Пикфорд получава статуетката за ролята си в “Кокетката” (дизайнер – неизвестен), а през 1936 г. носителката на приза е Бети Дейвис.

Има много легенди за произхода на името “Оскар” и една от тях е, че именно Бети Дейвис я е нарекла така, защото й напомняла за нейния мъж Хармън Оскар Нелсън. Дали е така – никой не може да каже, тъй като актрисата умира млада от рак на гърдата.

На снимката от 1936 г. Бети получава наградата си за филма “Опасен” в тоалет на модния тогава холивудски шивач Ори-Кели.

40-те години

Няколко легендарни актриси са носителки на престижната статуетка през това десетилетие: Джинджър Роджърс, Джоан Фонтейн, Ингрид Бергман, Лорета Янг… Златният списък се води от Вивиан Лий, според много критици и зрители – ненадмината и до днес в ролята на Скарлет в “Отнесени от вихъра”, с “Оскар” през 1940 г. Копринената й рокля на цветя е на Айрин Гибънс.

50-те години

Този период е знаменателен с “Оскар”-а на модната икона Одри Хепбърн през 1954 г. за филма “Римска ваканция”. През целия си живот тя е била муза на френския моделиер граф Юбер дьо Живанши, който я счита за образец на женственост и изтънчена елегантност. В неговите тоалети тя се появява и в киното, и в живота.

60-те години

През 1961 г. Елизабет Тейлър получава своя “Оскар” в царствен тоалет на Кристиан Диор за ролята си във филма “Бътърфийлд”.

На церемонията през 1969 г. за най-добри са избрани едновременно две актриси: Катрин Хепбърн за филма “Лъвът през зимата” и Барбра Стрейзанд, която дебютира в киното в музикалната комедия “Забавно момиче”. На церемонията тя демонстрира чувството си за хумор и оригиналност, като се появява в полупрозрачен блестящ костюм с панталон, като Пиеро от цирка.

70-те години

“Оскар” за главна женска роля през 1973 г. получава “взривоопасната” и гласовита звезда от “Кабаре” Лайза Минели. За церемонията тя избира жизнерадостен тоалет в жълто.

80-те години

Макар Шер да е преди всичко певица, а след това актриса, именно тя става най-ярката (в буквалния смисъл) звезда на десетилетието. Тоалетът й, обсипан със светещи камъчета и бисери, си кореспондира със златната статуетка за ролята й във филма “Лунатици” през 1988 г. Днес тоалетът й изглежда нелепо и извиква асоциации за танци на пилон.

90-те години

Със сигурност Гуинет Полтроу не би могла да се нарече актриса на десетилетието, но си заслужава да се спомене роклята й с цвят на розова дъвка, дело на дизайнера Ралф Лорън. Злите езици тогава коментират, че виси по нея като чувал и на всичкото отгое изглежда измачкана. Гуинет има и други модни пропуски, но критиците няма скоро да забравят това нейно излизане за “Оскар” през 1999 г. за филма “Влюбеният Шекспир”.

2000 - 2009 г.

Началото на хилядолетието е белязано от стилната Хилари Суонк в ултраженствен и бляскав тоалет на Рандолф Дюк през 2000 г. за ролята си в “Момчетата не плачат”.

През 2001 г. Джулия Робъртс получи своя “Оскар” за ролята си в “Ерин Брокович” в стилен тоалет на Валентино.

Годината 2002-ра е белязана с това, че за пръв път в историята на Академията статуетката се връчва на тъмнокожа актриса – Холи Бери, за филма “Балът на чудовищата”. Тя се постара да превърне появата си в незабравимо събитие, като избра за церемонията ефектен тоалет на царя на официалните дрехи Ели Сааб.

През 2003-а Никол Кидман се появи с тоалет на Жан Пол Готие за ролята си в “Часовете”.

През 2004 г. в белия си тоалет на Гучи Чарлийз Терон получи “Оскар” за “Чудовище”.

През 2005 г. Хилари Суонк отново е стилна в тоалет на Ги Ларош за наградата си за “Момиче за милиони”.

През 2008 г. Марион Котияр беше като русалка в тоалета на Жан-Пол Готие, с “Оскар” за “Животът в розово”.

2010 - 2015 г.

Сандра Бълок в тоалет на “Маркеза” за ролята си в “Сляпата страна”, 2010 г.

Натали Портман в тоалет на “Родарте” за ролята в “Черен лебед”, 2011 г.

Мерил Стрийп в медно-златистия тоалет на Ланвен, за ролята си на Маргарет Тачър в “Желязната лейди”, 2012.

Дженифър Лорънс влезе в историята на церемонията не с ролята си, а с падането си по пътя към славата. Тя се спъна в тоалета си на Кристиан Диор за наградата си във филма “Наръчник на оптимиста”, 2013 г.

Дълго ще се помни ефирният тоалет на Кейт Бланшет, дело на Армани, с който тя се появи за наградата за ролята си в “Син жасмин”, 2014 г.

Джулиан Мур за ролята си във “Все още Алис”, в тоалет на "Шанел". Изработен е от 27 шивачи, които са пришили близо 80 хиляди орнамента от слонова кост и смола.