Аз напълно подкрепям споделеното от няколко дни и седмици от Румен Петков, че в случая наистина разсекретяването на оперативното дело "Червеи" от една страна ще елиминира всякакви конспиративни теории, от друга ще покаже пред обществото има ли проблем, или няма.

Това каза вътрешният министър Веселин Вучков по време на откриване на учебна съдебна зала в школата в Симеоново, предаде БГНЕС.

Според МВР-шефа би било полезно цялата оперативна разработка да бъде декласифицирана с оглед на изключително големия и надделяващ обществен интерес. Той обаче за пореден път каза, че в момента, в който е получен докладът на Националното бюрото по контрол на СРС, оперативното дело е иззето от прокуратурата като веществено доказателство.

"На практика прокуратурата в момента е тази, която може да реши публикуването и декласифицирането на това веществено доказателство", обясни той.

Вучков каза, че е поискал промяна в правилника, с която да се увеличи със 700 човека щатът на МВР.

"Това е продиктувано единствено и само поради вливането на част от ДАНС в МВР. Това е единствената причина", обясни той. Вучков каза, че незаетите щатове в МВР са 3000 човека.

Той каза, обръщайки се към вицепремиера Меглена Кунева, че ще обяви конкурси за най-малко 100 човека за гранична полиция, а може би и повече, защото там капацитетът трябва да се увеличава.

Кунева допълни, че трябва да бъде национална задача България да влезе по-бързо в Шенген.

"Шенген за нас е сигурност, не е вече просто икономика, не е въпрос на престиж. За нас това е сигурност", каза вицепремиерът.

Кунева посочи още, че на срещи и разговори в чужбина тя трябва да им каже факти, заради които да се промени отношението и доверието към България в областта на Шенген.

"Доброто финансово обезпечаване е такъв факт – това означава, че ти е приоритет. Доброто материално състояние по границите е такъв факт – това означава, че ти е приоритет. Състоянието на правната база в областта на сигурността и охраната е такъв факт", каза Кунева. Тя изброи още борбата с корупцията и промените в областта на съдебната система.

Вътрешният министър изрази вярата си , че и по отношение на Шенген 2015 година ще бъде "ключова и повратна".