Председателят на Европейската комися Жан-Клод Юнкер съобщи днес, че няма да приеме министър-председателя на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) Никола Груевски, който е затънал в скандал за незаконни полицейски подслушвания.

„Ситуацията на място прави срещата с министър-председателя на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) г-н Никола Груевски ненавременна“, каза Мина Андреева, говорителка в Комисията. „Посещението предвидено за четвъртък е отменено“.

„Бяхме в разговори с властите на БЮРМ“, добави тя. „Знаете, че комисарят (по политиките на съседство и на разширяване Йоханес) Хаан беше там на 17 февруари и единственото, което мога да Ви кажа, е че това (отмяната на посещението – б.а.) се случва заради развиващата се ситуация на място, поради която се стигна до съгласието, че сега не е времето за тази среща“.

Председателят на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев съобщи, че е от чуждестранна тайна служба е получил записи на незаконни подслушвания на 20 000 граждани на страната извършвани от правителството на Груевски.

Заев, който е кмет на Струмица, една от малкото общини с със социалдемократическо управление, публикува части от тях и заплаши да публикува всичко, разрушавайки политическата кариера на Груевски, ако той не се съгласи да подаде оставка и да свика предсрочни избори. Последният засега отказва да направи това и да коментира обвиненията.

Груевски е на власт от 2006 година, печелил е всички избори оттогава и държи със здрава ръка всички институции и служби в страната. В няколко последователни мониторингови доклада Европейската комисия критикува властите в БЮРМ, че потискат свободата на медиите, че в страната липсва независимо правосъдие и се шири корупция.

БЮРМ чака от шест години дата за преговори за членство в ЕС, но не я получава заради неразрешения спор за името ѝ с Гърция. Атина смята, че конституционното име на БЮРМ – „Македония“ – предполага териториални претенции, тъй като съвпада с това на едноименната северна гръцка провинция със столица Солун. За започване на преговорите е необходимо общото съгласие на всички държави-членки на ЕС.

България също предупреди, че ще даде своето, ако властите в Скопие подпишат двустранен договор със страната ни, който урежда открити въпроси от миналото като например претенцията за Скопие за „македонско малцинство“ в България. Преговорите по евентуалния договор още се водят.