Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България вече има онлайн архив, който ще осигурява информация за защитените територии, документи от историята на опазването им и природозащитни организации, които работят по проблемите им. Проектът е реализиран от Асоциацията на парковете в България (АПБ), като част от инициативата "Архив за защитените територии в България в помощ на управлението и опазването на околната среда".

Целта на проекта „Архиви за природа“ е да  улесни устойчивото управление и аргументирано вземане на решения по отношение на защитените територии в България чрез публичен онлайн достъп до архивни документи.  Документите са описани според разработена за тях библиографска система и дигитализирани с цел съхранение и достъп за работа в интернет. Всички ресурси в сайта са предоставени публично в интернет с цел прозрачност на работата в защита на биоразнообразието на различни заинтересовани групи - неправителствени организации, държавни институции, медии, еко активисти и граждани.

В дигиталния архив са събрани над 480 документа, най-старите от които са на повече от 90 години. Уникални източници на информация от 20-те и 30-те години на миналия век свидетелстват за първите природозащитни инициативи в България. Базата данни се разширява неопрекъснато с оригинали, копия и ръкописи на нормативни актове, писма и други документи. Достъпът до сайта е свободен, свалянето на документи е възможно след безплатна регистрация, информацията може да бъде цитирана публично.

Асоциация на парковете в България е неправителствена организация с идеална цел, създадена в обществена полза, учредена е на 28-и януари 2003 година. Към настоящия момент в нея членуват 11 колективни члена с правомощия по управление на защитени територии (дирекции на природни паркове в България) и 15 индивидуални члена (експерти и активни граждани, подкрепящи опазването на биоразнообразието и застъпничеството за политики за устойчиво развитие). Работата на АПБ е насочена към развитие и опазване на системата от защитени територии в страната, съхраняване на биологичното разнообразие на България и популяризиране на устойчивото развитие чрез балансиране на екологичните, социални и икономически интереси. 

Защитени територии  са националните и природни паркове, резерватите и природните забележителности. У нас те заемат едва 5% от територията на страната, въпреки че България е на едно от челните места по богата природа в Европа. Тези зони са заплашени от незаконно строителство, замърсяване, изсичане на гори и други човешки дейности. ЕС превижда санкции за България, ако не бъдат взети мерки срещу незаконноно застрояване.

Ключов момент при решаването на екопроблемите е събирането и предоставянето на информация за тях, затова проектът „Архиви за природа“ и подобни инициативи могат да имат голям успех.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.