Лабораторията за допингов контрол към Антидопинговия център получи акредитация от Българската служба по акредитация (БСА) по ISO 17025, който е задължителен за Световната антидопингова агенция (УАДА), научи Клуб Z. БСА е с международна акредитация, което повишава нивото на сертификата.

Това е първата крачка за придобиване на международен лиценз от УАДА, което от години е цел и мечта на спортните хора в България. За какво ще помогне този лиценз? На първо място ще могат да се вземат официални проби от лагери и от вътрешни и международни състезания на родна земя, а няма да се харчат пари за изпращането и обработката им примерно в Атина или в западна Европа. Също така ще има и допълнителен финансов ефект за страната ни, тъй като София ще стане център за допинг контрол от надпревари в съседни страни, примерно.

Следващата стъпка е получаване на сертификат от УАДА. Документите за акредитация вече са подадени. На първо време родната допинг лаборатория иска разрешение за обработка на пробите от състезания на национално ниво. Антидопинговия център трябва да докаже, че може да събере 3000 проби - по изискване на УАДА. Така българските спортисти ще бъдат тествани преди големи състезания, каквито са и олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина.

На последния етап Световната антидопингова агенция ще позволи на България да взема и обработва проби от международни надпревари. Предполага се, че лицензирането до крайната фаза ще отнеме малко повече от година - ако всичко е наред. 

Международното лицензиране на Антидопинговия център бе сред първите цели на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който обеща да съдейства още през миналата есен.