Поетапно става факт и втората част от голямото местене на Софийския районен съд от Римската стена в сградата на бившето ГУСВ на бул. "Цар Борис III" 54 в столицата.

От 23.02.2015 г. държавните съдебни изпълнители и служба „Архив”, обслужваща гражданското производство, ще осъществяват дейността си  в сградата на бул.”Цар Борис ІІІ”.

Считано от 04.03.2015 г. Трето гражданско отделение на СРС също ще осъществява дейността си там. Преместването на отделението ще започне от 26 и 27 февруари, поради което след 12:00 ч. на 26.02.2015 г. няма да се извършват справки по делата в сградата на ул. ”Съборна” 9. Регистратурата на Трето гражданско отделение обаче ще функционира нормално и съдебните заседания ще се провеждат редовно в сградата на ул .”Съборна”.

Тъй като в новата сграда все още текат довършителни дейности, от СРС молят гражданите за разбиране. Входът на сградата на бул. ”Цар Борис ІІІ” 54 временно ще бъде откъм ул. ”Баба Илийца” (до парк Лагера).

От СРС специално уточняват, че неудобствата, свързани с паркирането, са от компетенцията на Столична община.

На неотдавнашна среща с ръководството на най-големия съд в страната кметицата Йорданка Фандъкова обеща на първо време да се направи пробив в локалното на бул. "Цар Борис III", за да има достъп до сградата, а по-нататък да се пуснат и специални автобусни линии.

Според БГНЕС ремонтът и обзавеждането на сградата на бившето ГУСВ, продължил години, е излязъл на държавата около 10 милиона лева. За последно през септември 2014 г., по искане на председателя на Софийския районен съд, служебното правителство отпуска допълнителни 225 000 лв. на Министерството на правосъдието.

До днес около сградата все още сноват майстори и кипят довършителни дейности, но залите могат да функционират, съобщава още агенцията.