В село Гурково край Балчик пристигна първият български бежанец от Украйна, съобщи днес БНТ.

Виталий Дрозда (31 г.) отказва да участва във войната в Източна Украйна. За да не влезе в затвора, той идва у нас с помощта на Асоциацията на българите по света. Желанието му е тук да намери убежище и за цялото си семейство, което остана в родния му град Запорожие. Там са неговите майка, жена и син.

Засега властите в Украйна не са успели да връчат призовка на Дрозда за мобилизация. Ако я получи и не се яви, го заплашва затвор от 2 до 5 години.

"Когато тръгнах, обстановката в моя град бе тежка. Няма военни действия, но се чуват изстрели, взривове, постоянно минават танкове.  Там е хаос, анархия, няма ред. Няма свобода на словото, не можеш да излезеш и да кажеш “не искам” или “не мога”, споделя бежанецът.

"Ако аз не искам да отида и да убивам славянските си братя, влизам в затвора. Такъв е законът. Пращат ти два пъти повиквателна и после идват – с конвой, с милиция, макар че това е незаконно, защото няма военно положение", допълва Дрозда.

Той смята, че като като шофьор и строител ще си намери работа в България, и не иска да се връща в Украйна. В Гурково засега го е подслонил Мирослав Марчев.

Кметът на Гурково Тодор Георгиев лично се е заел да уреди документите на Виталий Дрозда. За госта вече знаят и всички в селото.

"Етническите българи в Украйна събираме подписка с искане българското правителство да ни даде убежище", казва още Виталий. Той се надява, че България ще намери начин да защити не само него, но и всички българи в Украйна.

В Гурково са готови да посрещнат не само тях, но и други етнически българи, които не желаят да воюват.

От българското външно министерство многократно заявиха през изтеклата седмица, че всички наши сънародници, които се чувстват застрашени в Украйна, са добре дошли в България.

При визитата си у нас в началото на седмицата украинският външен министър Павло Климкин заяви, че по негови данни само 20 етнически българи са получили призовки за украинската армия. Властите в Киев твърдят, че не делят гражданите си според произхода им и положението за всички е еднакво.