Устройството „свободни ръце” или хендсфри ще бъде вече задължително за шофьорите, разбира се от новите промени в Закона за движение по пътищата, гледани от транспортната комисия в парламента, съобщи Дарик Нюз.

В момента в закона пише, че в колата трябва да има такова устройство, а не че е задължително шофьорът да го използва.

Председателят на комисията Гроздан Караджов обясни за в. „24 часа”, че по тази причина в съда падали глоби, наложени заради говорене по телефона. Шофьор доказвал, че има хендсфри в автомобила, и съдът приемал тезата, защото така е разписано в закона.

"С тази промяна се слага край на хитринките", добави Караджов.

Друга от съществените промени е връщането на камерите на пътя, които Върховният административен съд отмени. Досега не е било дадено ясно и точно определение на автоматизирани средства и системи, промените запълват пропуска. Но освен това, на интернет страницата на МВР или в медиите ще бъде задължително да се публикува информация къде са камерите, а там, където се, трябва да се обозначи и с пътен знак.

Друга мярка е срещу честото отпадане в съда на електронния фиш, който вече се дефинира по-точно.

Променят се и допустимите детски столчета, като се въвежда по-висок клас, съобразен с изискванията на евродиректива. Те са с по-високо ниво на сигурност. Всяко дете с височина 150 см трябва да бъде настанено в столче.