СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Гърция трябва да остане в еврозоната. Тази позиция изразиха днес пред журналисти в Париж френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

Тя е от вчера във френската столица с почти цялото си правителство за съвместно заседание с френския кабинет. По традиция такива срещи между министрите на двете съседки се провеждат веднъж годишно.

Днес Оланд и Меркел разтоваряха насаме, след което дадоха съвместна пресконференция.

“Гърците трябва да останат в еврозоната. Френската страна ще направи всичко възможно, за да не се стигне до разцепление. А и не ми е известно Гърция да е пожелала да излезе от еврозоната”, заяви Оланд.

Меркел изрази позиция, че всички спасителни механизми са били така разработени, че Гърция да не се раздели с общоевропейската валута.

“Ние ще направим всичко възможно този предначертан път да продължи. Гръцкият народ даде големи жертви, за да може страната да остане в еврозоната. Необходимо е днес в Брюксел да се говори по същество, настъпи динамичната фаза”
изрече канцлерката.

Попитана какво е мнението й по последното писмо на Атина, в което се отправя молба за удължаване срока за финансовите инжекции и наречено от някои “Троянски кон”, Меркел отговори: “Нямам никакво намерение да се занимавам с гръцката митология. Просто не ми достигат познанията в тази област.”

Междувременно покерът около милиардната помощ за Атина навлезе в решителния си етап. Поради водени предварителни разговори на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис с негови колеги в Брюксел съвместната среща на ковчежниците на държавите от еврозоната бе отложена за 17,30 ч българско време.

Междувременно онлайн изданието на “Шпигел” съобщи, че водещи експерти на Европейската централна банка разиграват варианти за излизане на Гърция от еврозоната и то така, че да се избегне ефектът на доминото спрямо други държави.
Но да се върнем към изявленията на Оланд и Меркел в Париж. 

Двамата заявиха, че са разговаряли обстойно по кризата в Украйна и че са решени договореностите от Минск да не останат само на хартия. Същевременно канцлерката призна, че този процес ще е крайно труден и че осъществяването на някои от точките би могло да отнеме месеци наред. Но ако това изобщо не стане, възниквал въпросът за затягане на санкциите спрямо Русия.

Друга обсъждана тема е била срещата на върха на Г-7 в Германия. Берлин и Париж били единодушни по темите, които ще бъдат обсъждани – световното стопанство, поуките от епидемията ебола и борбата срещу тероризма.

В Г-7 участват лидерите на най-развитите държави в света – САЩ, Германия, Франция, Канада, Великобритания, Италия и Япония. Форматът беше Г-8, включвайки и Русия, но миналата година тя беше отстранена заради анексирането на Крим.

Тази година домакин е Германия. Форумът ще се състои на 7 и 8 юни в хотела замък “Елмау” в Баварските Алпи, над Гармиш-Партенкирхен. Седемте световни лидери ще бъдат придружавани от общо 3000 членове на делегациите им. За събитието вече са се акредитирали 5000 журналисти. Над сигурността на форума ще бдят 15 000 полицаи. Броят на цивилните представители на службите, както и на снайперистите се пази в тайна.