Съдийката Владимира Янева, която вчера беше освободена от постовете си в Софийски градски съд, не е в центъра на скандала с разработката "Червеи". Това заяви във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че са замесени и други лица, които съвсем скоро ще станът ясни.

Вчера Висшият съдебен съвет гласува единодушно шефката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева да бъде отстранена, докато срещу нея приключи воденото досъдебно производство. Освен, че не е председател, тя в момента не е и съдия. Това стана по искане на главния прокурор, а производството е по състав, свързан с незаконно разрешение за използване на специални разузнавателни средства.

"Съдия Янева е органът, който противозаконно е разрешил използването на СРС, но някой преди това е създал разработката с изключително неверни документи”, каза Цацаров.

Става въпрос за бивши служител на МВР и настоящ от ДАНС на средна управленка позиция - и това лице ще бъде обвинено

“Но някой е написал предварително сценария и е наредил на този човек какво да прави, категоричен бе обвинител №1. -Съдия Янева не е единственият виновник за всичко това. Тя е била затрупана с искания за СРС и в конкретния случай, не е отчела, че това не е в съответствие със закона. Преди съдия Янева има предисловие, а след съдия Янева има много дълъг послеслов, свързан с технически действия спрямо системите на МВР в София и страната. Тук вече съдия Янева няма участие, замесени са други лица, които може би скоро ще станат ясни.”

И той, подобно на омбудсмана Константин Пенчев, заяви, че трябва да се спре храненето на обществото с такива сценарии, които отклоняват от важните проблеми

"Обикновено в тези сценарии участват едни и същи лица, някои от които в момента имат изключително активна изява и на политическата сцена", добави Цацаров. 

Той подчерта, че за да се пресекат подобни мероприятия, трябва желание не само от правораздавателните и правоохранителните органи, но и от страна на политическия елит.

Главният прокурор е в старата столица за дискусия със студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет. Срещата бе в рамките на лекция на предшественика проф. Борис Велчев, който преподава на бъдещите юристи там.