Петък, 9,00 ч. Пленарната зала е пълна. А, какви петъци имаше, спомнят си дългогодишните парламентарни репортери – едвам се събираха за кворум, че да започне заседанието. Обичайно след 11,00 ч, когато стартират питанията от парламентарният контрол, банките системно опустяваха, за да останат трима-четирима души да слушат министрите. Понякога отсъстваха дори онези депутати, които трябваше да задават въпросите.

Сега е друго, корпулентно се набива на очи само, че най-примерният депутат от ДПС Делян Пеевски, който с истинско усърдие посещаваше работното си място от старта на новия парламент, тази седмица въобще не се е вясвал.

Първа точка е удължаването на мандата на шефката на здравната каса Румяна Тодорова.

Цецка Цачева за първи път от много време взима думата като редови депутат – от трибуната, а не от мястото си в президиума. Мая Манолова тъкмо влиза. Тя винаги изчаква последния звънец, за да се появи в залата.

„Какво им става на тия от ГЕРБ? Тодорова не беше ли наш човек?” Лицето на Манолова казва всичко. Включително и за новото сближаване на БСП и „Атака”: „Сега ние към тях ли, те към нас ли?”

Тунчер Кърджалиев още не се е събудил, но политическата му съвест никога не е заспивала: "Призовавам всички да подкрепим това решение. Още в понеделник Румяна Тодорова ще може да разпише за парите на аптеките и болниците. Трябва да се абстрахираме от изкушението да сме опозиция. Моментът с това решение е такъв".

Даниела Дариткова също взима отношение. "Божееее, дали правилно се изказах?"

И Емил Райнов (вдясно) не може да повярва, че управляващите удължават мандата на Тодорова: "Сигурни ли сте, че с това решение сме юридически точни?”

В този момент започват совалките из залата.

Красимир Велчев шепне усилено в ухото на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър се надига от стола и право при Радан Кънев от реформаторите.

В другия край на залата пък има необичайна сбирка – патриотът Емил Димитров-Ревизоро в оживен разговор със социалистите Румен Гечев и Жельо Бойчев.

В това време отлъченият патриот Велизар Енчев е по-самотен от всякога.

Не е случайно това, ако се съди по физиономията на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

ДПС май цял ден ще се заиграва с управляващите. Щом и на ВМРО взе да се усмихва. Или по-вероятно Йордан Цонев се интересува от здравето на Красимир Каракачанов, който вчера претърпя лек пътен инцидент заради пиян шофьор. Кой да ти каже...

Румяна Тодорова вече е останала начело на здравната каса. Иде ред на Методи Андреев, който връща жеста за подкрепата на Кърджалиев при дебата за нейния мандат, като се изказва "за" поправката на ДПС в НК за престъпленията на комунизма да няма давност. Все пак пуска и малко прах в очите на избирателите: „ДПС се сещат за това, само когато са в опозиция”.

"Единственият в тази зала, който не е свързан с комунизма е Калина Балабанова, защото е родена през 1990 г.” И Волен Сидеров е взел думата по въпроса.

В тоя момент на парадния вход на парламента пристигат група ученици от столично училище. Видимо – дечурлига. Това обаче не може да заблуди бдителните гардове на НСО, които прекарват всеки от малчуганите през скенера и проверка на багажа. И докато децата "терористи" щастливи трополят по металната рампа за инвалиди и тичат в кулоарите, а учителките се чудят как да ги усмирят, мастити държавни гардове се щурат между тях, за да им върнат забравените на входа шапки.

И на нито една нямаше дупки за очите, да не повярва човек...