Висшият съдебен съвет е бил принуден да се довери на главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на остраняването на Владимира Янева, заяви председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пред БНТ. Той отбеляза, че премахването на Янева от постовете й като съдия и председател на Софийския градски съд (СГС) е изненадващо.

"Няма политически аспекти в отстраняването на съдия Владимира Янева от Софийски градски съд и това няма връзка с изказванията на премиера по този казус", подчерта Тодоров.

Вчера ВСС единодушно гласува Владимира Янева да бъде отстранена, докато срещу нея приключи воденото досъдебно производство. Това стана по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, а производството е по състав, свързан с незаконно разрешение за използване на специални разузнавателни средства във връзка с "Червеите". Цацаров в действителност не можа да даде повече информация на съдиите, тъй като разследването и досъдебното производство са секретни.

Преди решението на ВСС в четвъртък те поканиха Янева на изслушване, но тя отказа да дойде. Тодоров отбеляза, че доскорошната съдийка се е позовала на имунитета си, а срещата е била заради "някои тълкувания на Върховния касационен съд за правото на обвинените да се защитят."

Председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов и правосъдният министър Христо Иванов направиха предложение да бъде направено и дисциплинарно производство срещу Янева и един от нейните заместници - Богдана Желявска. Предстои членовете на съвета на решават по този въпрос. Засега само един е "за" - внеслият предложението преди цял месец Калин Калпакчиев.

"Българските магистрати си работят съвестно и ежедневно, но стабилността в системата се разклаща", заяви Тодоров.

Лозан Панов призова и останалата част от ръководството на СГС да се оттегли, но според Тодоров това може да остави най-големият съд в страната без управление.