Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Скандално признание" на депутатката от ГЕРБ и заместник-председател на Бюджетната комисия цитираха социалистите на трибуна в Народното събрание. Тази сутрин Йорданова в интервю пред Дарик Радио разкрила как са избрани 4-те банки, които ще консултират приемането на новия външен дълг от 16 млрд лева, предложен от управляващите преди дни.

Ето какво е казала Йорданова:

"Тези четири банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди два месеца, изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство, за съжаление, за тегленето на 3,5 милиарда евро за КТБ, която вие фалирахте. Това беше част от условията. Освен това, едно уточнение - тези 4 банки няма през целия тригодишен перидо да обслужват емитирането на дълга, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг."

Според социалистите това е още една причина БСП да застане твърдо срещу новия дълг.

"Тук излиза въпросът - условие ли е било отпускането на кредит при погасяване ангажиментите на КТБ от страна на държавата, емитирането на нов дълг от 16 млрд. Лева. Кое налага с комисионните към тази банки да се купува доверието в Европа, и българските граждани ли трява да плащат в крайна сметка цената на подкрепата за това правителство в международен аспект", заяви червеният депутат Красимир Янков.

Янков подчерта, че ГЕРБ са представили друга версия - че едва преди дни са открили нуждата от нов дълг, който е наложителен за функционирането на държавата.

"Виждаме как функционира властта в момента, и тя функционира по най-безобразния начин - без да спазва каквито и да е закони, без да става каквито и да е правила. Виждаме, че някой се договарял някъде за неясно какво и за неясно колко, и за неясно колко на кого. И сега ние търпим последиците от тези договорки, в които главните действащи лица очевидно са финансовият министър и премиерът на България. От юридическа гледна точка това е архискандал", заяви Чавдар Георгиев.

Той отбеляза, че и вчера столетницата е имала основание да заяви, че всички тези действия на финансовия министър Владимир Горанов са извършени без каквото и да е правно основание.

"Министърът е бил упълномощен миналата година с решение на Министерски съвет единствено за 3 млрд. лева, а той подписва за 16. Аз ако бях на мястото на главния прокурор, досега вече да бях се сезирал, и да потърся  отговорност и данни защо министърът е действал на своя глава, и какви са били мотивите", аргументира се Георгиев. 

Трети на трибуната беше зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси от БСП - Румен Гечев. 

"Признанието по национално радио за корупционна практика е световен скандал. Сега ще има много други световни банки, които ще разберат, че българските правителство ги е измамило. И се отблагодарява на 4 банки, като предрешава евентуален конкурс кой да реализира българския дълг. Вместо да се реализира на по-ниска цена, юнаците, преговарящи от българското правителство, са договорили скандални условия. И това е признание на заместник-председател на Бюджетната комисия от партия ГЕРБ", завърши той, видимо възмутен.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.