Днес в САЩ започва исторически съдебен процес. За първи път ще има наказателно производство срещу бивш президент - срещу Доналд Тръмп. Но доколко големи са шансовете на прокуратурата?

Юридическият екип на Доналд Тръмп до последно се опитваше да предотврати, отложи или забави наказателния процес. Само през миналата седмица обаче те претърпяха няколко поражения.

Тръмп е обвинен, че е фалшифицирал фирмени документи в 34 случая. Това е станало с цел да се прикрият единадесет плащания само към бившия му адвокат Майкъл Коен. Последният е дал пари за мълчание на порнозвездата Сторми Даниълс - по-точно 130 000 долара. С тях Тръмп се опита да я накара да запази в тайна някогашната им афера.

Парите са й предложени през 2016 г., малко преди изборите - в момент, когато Тръмп беше подложен на огромен натиск заради обидни коментари по адрес на жените. Прокуратурата в Ню Йорк смята, че този подкуп може да се разглежда като опит за влияние върху изборите.

Бившият прокурор Анемари Макавой казва, че според нея това е измислено. В интервю за ARD тя твърди, че за прокуратурата ще бъде трудно да докаже влияние върху резултата от изборите. ФБР вече е проучило дали може да заведе дело по този повод и се е отказало, тъй като не е установено нарушение на правилата за финансиране на предизборни кампании. Предишният прокурор също е разгледал случая - и той също е взел решение срещу него.

Но сега прокурорът Алвин Браг иска да се изправи пред нюйоркски съд и смята, че има шансове за успех.

Днес ще бъде избрано съдебното жури

Съдебно жури ще бъде събрано днес: дванадесет съдебни заседатели и шестима заместници. Кандидатите трябва да отговорят на 42 въпроса в съдебната зала - например за хобитата си, навиците си, какви програми слушат и гледат по радиото и телевизията, дали са имали политически или професионални контакти с обвиняемия или дали са присъствали на някоя от изявите на Тръмп в рамките на кампаниите му.

Смисълът, обяснява адвокат Макавой, е да се придобие представа за хората. Но може да се окаже трудно да се намерят безпристрастни съдебни заседатели в град, в който вероятно 90 % от хората са гласували срещу Тръмп и вероятно биха го направили отново. Стига някой да каже, че е готов да вземе справедливо решение само въз основа на доказателствата, той може да служи като съдебен заседател.

Но често, казва Макавой, хората не могат да направят това, но искат да бъдат в журито на Тръмп, защото тогава имат какво да кажат и привличат внимание. Други пък искат да навредят на Тръмп и затова се присъединяват към журито.

Може да минат дни или седмици, преди да се определи окончателният състав на журито. Макавой очаква последващият разпит на свидетели да отнеме от шест до осем седмици.

Всичко това може да доведе съдебните заседатели до предела на възможностите им. На тях не им е позволено да говорят за процеса извън съдебната зала. И трябва да стоят далеч от новинарските емисии.

Имало е съдебни процеси, при които съдебните заседатели са били променяни или е трябвало да бъдат изолирани, казва Макавой. Подобно нещо е възможно да се случи и в настоящия случай, който предизвиква вълнение по целия свят. Тръмп е поляризиращ - и е възможно да бъдат направени опити да се стигне до съдебните заседатели, да бъдат потърсени.

Съдът би могъл да държи съдебните заседатели далеч от домовете и семействата им за времето на процеса. Но това е трудно, особено при шестседмичен процес. Един от вариантите е съдебните заседатели да бъдат настанени в хотел и по този начин да се контролира достъпът им до медиите и новинарските канали.

Тръмп трябва да присъства

Тръмп е признал плащанията като такива, но отрича да е манипулирал документи. Той смята, че наказателното производство в Ню Йорк - на което трябва да присъства всеки път, по четири дни в седмицата - е несъществено и политически мотивирано, както и всички останали производства срещу него.

В крайна сметка бившият президент може да бъде осъден на затвор - нещо, което се обсъжда в американските медии от седмици.

Съдебните заседатели трябва да достигнат до единодушна присъда. Ако те не са съгласни, процесът ще бъде отменен и ще трябва да се вземе решение за повторен процес.